България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Мариян Христов: Никога не съм бил капитан, но съм бил лидер

На терена съм 100% различен, там нямам приятели, сподели шампионът в Бундеслигата

02.06.2023 | 09:38 Редактор: Вяра Димова

Тази седмица в рубриката "Златните" ви срещаме с единствения българин, ставал шампион в Бундеслигата - футболистът Мариян Христов. Той говори откровено за пътя шампион, постигнал всеки успех с много усилия и неуморен труд на терена, за спечелването на шампионската титла в Германия, за приятелството със Стилиян Петров и за нивото на българския футбол.

"Отначало тренирах баскетбол, тренирах и футбол. Като се има предвид кой е баща ми - беше трудно, но футболът повече ми харесваше. Сега ми липсва всичко. Човек, който не е играл футбол, няма как да обясни на другите", разказа Христов за Bulgaria ON AIR.

Футболистът играе за "Балкан", "Славия", "Левски", а след това преминава в "Кайзерслаутерн".

"Петер Бригел идва доста пъти да ме гледа. Явно съм му допаднал. Отидох в Германия с мисълта, че съм никой, там трябва да се докажеш. Не беше лесно", сподели Христов. 

Разказа, че на терена е 100% различен и там няма приятели. "С доста хора през годините, с които извън терена сме добри приятели, на терена сме си казвали груби неща. Теренът е друго нещо, излизаш и искаш да побеждаваш", разкри  шампионът в Бундеслигата.

Христов сподели, че се чувства горд от факта, че е шампион на Германия. "Това, че съм единственият - не ме радва. Предпочитам да има много българи шампиони на Германия, за да ни е по-силен футболът. В началото беше трудно. Емоцията е неописуема", посочи футболистът. Той разказа и за приятелството му със Стилиян Петров. "Допадна ми, че е честен човек, от моята кръвна група, най-добър приятел ми е", допълни той.

Най-трудният период в кариерата на Христов се оказва във "Волфсбург". "Имах много контузии. Бях свикнал с немския футбол. Сигурно щеше да ми бъде силен период, но след два-три мача имаше прекъсване, имах здравословен проблем. Тези две години, ако нямах съпричастността на семейството си, щеше да е по-тежко", коментира той. 

Христов сподели, че е оптимист за развитието на българския футбол. "Не ни е толкова слабо първенството, нито футболът. Трябва да си харесваме хората, които имаме", на мнение е футболистът.

Гледайте цялото интервю във видеото.