България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Отново гордост за нас: Български спектакъл впечатли театралната олимпиада

За "помитащото" преживяване говорят Диана Добрева и Александър Секулов

24.05.2023 | 09:15 Редактор: Искра Ангелова

24 май освен празник на българската просвета и култура, е ден, в който почитаме българските народни будители. Един от тях е патриархът на българската литература Иван Вазов. Какъв е народът на Вазов разбираме повече от едноименната постановка, която се играе в Народния театър.

А десетите Театрални олимпийски игри събра 400 театрални компании, 750 представления (във всички жанрове) в Унгария. Сред 58-те държави, получили покана от селекционерите, за първи път беше и България, представена от спектакъла "Коприна".

"Щастливи сме, тази олимпиада беше "помитащо" преживяване за нас. За първи път български спектакъл отиде на театрална олимпиада. Тя е създадена през 1994 година от големия гръцки режисьор Теодорос Терзопулос. Това беше нейното 10-о юбилейно издание и досега български спектакъл не е бил в официална селекция. Това, че се случи, ни направи особено щастливи", каза актрисата и режисьор Диана Добрева в студиото на "България сутрин".

Писателят Александър Секулов поясни, че селекцията се прави без предварителни заявки.

"Не можеш по собствено желание да отидеш там, трябва да харесат спектакъла и го харесва много сложно устроено жури, които са от възможно най-висок театрален ранг. Това е събитие от екстраординерно значение и означава, че българският театър може да прави световни спектакли", добави той.

Писателят подчерта, че народът на Вазов е жив и със собствено мнение за нещата, които се случват по света.

"Той е с недоверие, когато го лъжат. Много ценя в българския народ, че има собствена преценка за нещата. Ако не забелязваме, че българският народният оценява нещата, дори когато си мълчи, значи не го познаваме", поясни Секулов в ефира на Bulgaria ON AIR.

По думите на Добрева "Народът на Вазов" се оказва много важен спектакъл за Народния театър.

"Щастлива съм, че вече 2 години той се играе при пълни салони и има възхитата на своята публика. Това беше и спектакъл, който много обедини трупата в Народния театър. Най-важното беше, че това представление зареди с посланието, че трябва да си обичаме народа. И то трябва да го обичаме безкомпромисно, което все по-рядко се случва. Все по-често сме свидетели как интелектуалци с лека ръка отхвърлят българското", коментира още актрисата.

Добрева апелира да сме по-милостиви към народа си.

И двамата поздравиха писателят Георги Господинов за феноменалния успех - наградата "Букър".

Гледайте целия разговор във видеото.