България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

България е навсякъде! Сънародниците ни в Лос Анджелис правят паметник на азбуката

24 май тук се цени много и полагаме всички усилия да продължим неговото честване, каза Бойко Христов

24.05.2023 | 08:45 Редактор: Вяра Димова

24 май е обявен за Ден на българското културно наследство в Лас Вегас. Сънародниците ни там се събраха в аванс на традиционния си празник. 

"Тук 24 май се празнува много. Намирам се в едно от българските заведения в града и тук се сформира една от най-новите организации - дамски бизнес клуб. Това са красиви и амбициозни дами, които правят невероятни неща за българската диаспора тук, те са в основата на организацията и на събитията около 24 май", каза генералният ни консул в Лос Анджелис Бойко Христов за "България сутрин".

Той обяви, че в четвъртък в кметството на Лас Вегас официално ще бъде получена прокламацията на кмета, с която обявяват 24 май за Ден на българското културно наследство в Лас Вегас.

"В Лас Вегас хората живеят на по-малки разстояния, диаспората е по-компактна, което предполага повече възможности за срещи и инициативи. Тук има и повече български заведения. В Лос Анджелис често е проблем за хората, които работят активно, да се събират често. Празникът вече беше отбелязан на 21 май в Сиатъл, където диаспората е много силна", каза Христов в ефира на Bulgaria ON AIR. Той обяви, че заедно с новата организация "Българска фондация за образование, култура и наука" работят по създаването на паметник за българската азбука.

"В края на тази година трябва да бъде поставен в Лос Анджелис. Идеята е да говорим повече пред местната общност за универсалния принос на България към световната универсална цивилизация и нашите деца да има къде да отбележат своя празник. 24 май тук се цени много и полагаме всички усилия да продължим неговото честване", допълни генералният ни  консул  в Лос Анджелис.

Христов обяви големи планове с българите ни зад граница. 

"В Ориндж каунти откриваме българо-американска бизнес асоциация. Намерих партньори от България. Идеята е да ускорим бизнес обмена между двете страни. Бъдеща инициатива би била и ежегодно българско изложение в Лас Вегас. Тази година ни предстои и бизнес фестивал", стана ясно от думите му. 

Гледайте целия разговор във видеото.