България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Фандъкова: Словото, езикът и романът "Времеубежище" триумфираха на 24 май

"Апелирам да не забравяме силата на думите", призова кметът на София

24.05.2023 | 09:03 Редактор: Петя Кръстева

Днешният ден е особено тържествен, защото започна невероятно с наградата на Георги Господинов и неговото "Времеубежище". Това е голям подарък за всички нас и триумф на словото, езика и буквите. Това заяви кметът на София Йорданка Фандъкова в специалното изнесено студио на "България сутрин" по случай 24 май.

По думите ѝ не трябва да забравяме силата на словото и езика, тъй като именно те са ни обединили както още преди векове, така и днес. 

"Винаги искам на 24 май да има нещо по-различно. Разбира се, традициите са важни. Новото тази година е инсталацията от букви, направени от жива растителност - цветя и мъх. Посветени са на Св. св. Кирил и Методий, съчетани с ценностите на наследството и опазването на природата около нас", коментира тя пред Bulgaria ON AIR

Фандъкова подчерта, че любимите ѝ думи са "благодаря" и "любов".

"За съжаление, има лоши думи и знаци, с които се борим, затова отново апелирам да не трябва да забравяме силата на думите и да бъдем отговорни към езика", призова тя. 

Кметът припомни и как ще протече празничното шествие. Традиционно то ще тръгне от Министерството на образованието и науката, ще премине през БАН, СУ "Св. Климент Охридски" и ще завърши пред паметника на светите братя Кирил и Методий пред Народната библиотека.

Гледайте целия разговор във видеото.