България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

В дни на телефони и технологии: Забрави ли българинът книгите?

"Изкуственият интелект симулира и наподобява човешкото мислене и творчество", каза издателят Пламен Тотев

24.05.2023 | 07:37 Редактор: Искра Ангелова

24 май е празник, какъвто нямат другите народи по света - празник на писмеността, просветата, културата.

"Четенето все още има място в живота на българина и това е радостно, защото тези светли бъднини, които ги очертава Стоян Михайловски преди повече от 120 години, е било нещо изключително важно за българина. Четенето е противопоставяне на тази бездуховност, неграмотността, на липсата на смисъл в живота", каза издателят Пламен Тотев за "България сутрин".

По думите му преди 15 години е имало тенденция да се чете повече онлайн.

"Зад издаването стои изключително много труд, за който са нужни много време и усилия - неща, които не са научени за месец или година. Има едно желание да се пише, дори и днес, когато има повече дигитални технологии. В българина то е особено силно, макар че има залитане и в другата посока, когато не си прочел достатъчно, за да имаш критерий за това, което създаваш", допълни Тотев в ефира на Bulgaria ON AIR.

За него 24 май са основите на българската култура и писменост: "Защото в едно време, когато се променят ценностите и когато е по-важно какъв телефон имаш, отколкото колко книги си прочел, е важно да има духовност."

И е категоричен, че в библиотеката си българинът трябва да намери място за българската класика.

"Това е българската класика, която се изучава в училище. Четенето на книгите е развитието на тази грамотност, която ни помага га да се изкажем и по-добре в общуването, в социалните мрежи дори. А изкуственият интелект симулира и наподобява човешкото мислене и творчество, но тази искра на творчеството", подчерта издателят.

Гледайте целия разговор във видеото.