България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Кметът на Елин Пелин: Не се разбират кой да "реже баницата", затвърждават авторитарния модел

"Стабилността ще бъде отново фиктивна и краткосрочна", смята Ивайло Симеонов

23.05.2023 | 09:24 Редактор: Искра Ангелова

Политическата криза и липсата на бюджет поставя пред сериозни изпитания общините у нас.

"За проблемите на общините ще ми стигне горе-долу седмица, за да мога да ги разкажа. Бюджетът вече 6 месеца е тема номер 1 не само в новините, но и в заглавията в пресата. И в същото време не смятам, че това е основният проблем", каза кметът на Елин Пелин Ивайло Симеонов в студиото на "България сутрин".

Според него основният проблем е първоизточникът на липсата на бюджет - липсата на политическо разбирателство.

"Липсва разбирателство за това как да се оформи цялата политика в България, така че да не стигаме до ситуации, в които общините да се чудим как да процедираме и как да изпълняваме нашите задължения към гражданите. Всички знаят, че общините са изпълнители на над 95% от услугите и хората се обръщат към общините, когато имат проблеми", допълни Симеонов в ефира на Bulgaria ON AIR.

Той подчерта, че сами не могат да се справят именно с тези проблеми.

"Нормално е държавата да бъде скачен съд, в който трябва да има хармония, за да може всичко да процедира нормално. Не смятам, че има политически хаос и истерия. Има неразбирателство по отношение на това "кой да реже и раздава баницата". Жалкото на този авторитарен модел на управление е, че продължава да се затвърждава. Очакваме стабилност в страната, но истината е, че тази стабилност ще бъде отново фиктивна и краткосрочна", категоричен е кметът на Елин Пелин.

Самият той смята, че моделът е порочен.

"Има основна точка, която ако народните представители предприемат бързо, нещата ще се нормализират - това е финансовата децентрализация. Искам да има справедливост в България, ножът не е необходим, той е инструмент, който държи в зависимост някой, срещу когото е насочен. Въпросът е много по-важен и е свързан с това парите на хората да отидат при хората. Когато общините имат възможност да проявяват мениджмънт, политики, които са според спецификата на всяко едно населено място, тогава ще има много лесен достъп за всеки един гражданин къде има корупция", обясни Ивайло Симеонов.

Лично той подкрепя идеята за мандатност на кметовете.

"Имаме готов бюджет от януари месец, дълго време чакахме указания от Министерството на финансите как да процедираме. Нашият общински бюджет е изцяло съобразен с очакванията на жителите по населени места. Ние постоянно спестяваме, средствата на хората не са в общините, където трябва да бъдат, те са в държавата", алармира кметът на Елин Пелин.

Гледайте целия разговор във видеото.