Директно

Всеки делничен ден от 17:30 часа
още

Кметът на Добрич: Няма политическа воля за децентрализация на общинските бюджети

Политиците винаги обещават преди избори, казва Йордан Йорданов

22.02.2023 | 16:13 Редактор: Калина Донкова

Финансовата децентрализация е от изключително значение за българските общини. Политическа воля от страна на правителствата обаче няма. Това каза в ефира на предаването "Директно" кметът на Добрич и член на Националното сдружение на общините в Република България (НСОРБ) Йордан Йорданов.

"Обикновено преди избори много се обещава, че тази финансова независимост, която в западния свят е въведена много отдавна, ще се случи след изборите и след формирането на редовен кабинет. За съжаление, към днешна дата все още я дискутираме", коментира той.

Добрич е една от общините в България с най-висока събираемост на местните данъци и такси. По думите на Йорданов не се очаква влошената икономическа обстановка и високата инфлация да променят този процес.

Той коментира и проблема с цената на водата в града, която е една от най-скъпите в цялата страна.

"Цената на водата се контролира от КЕВР с ВиК дружествата по области. Няма как да се обясни в прав текст на хората, но смятам, че е жизненоважно през тази година да задържим всякакви увеличения, защото вече бяхме свидетели веднъж на инфлацията, на второ място - електроенергията, газта и всички тези независещи от нас консумативи, те се увеличиха. Много е важно всичко, което зависи от нас като цената на водата и местните данъци и такси да бъдат ограничени и да не се увеличават поне още една година", каза още Йорданов пред Bulgaria ON AIR.

Според него тези въпроси ще бъдат по-лесни за решаване, ако общините имаха повече свобода в действията си.

Вижте целия разговор във видеото.