Денят ON AIR

Всеки делник от 18:45 часа
още

Кметът на Габрово: Почти замразихме европейските проекти, не знаем с какви пари ще разполагаме

"Българските общини живеят в ситуации на много кризи", каза Таня Христова

02.12.2022 | 20:46 Редактор: Искра Ангелова

Как общините оцеляват в политическия хаос?

"Българските общини живеят в ситуации на много кризи не от няколко седмици, не от няколко месеци, а вече втора година. За съжаление, тази година ние приехме нашите бюджети не в началото на календарната година, а към края на първото тримесечие, дори някои от общините го направиха през месец април. Сега сме в друга ситуация, която отново ни изправя през сериозни предизвикателства и в която не знаем с какви средства ще разполагаме", каза кметът на Габрово Таня Христова в студиото на "Денят ON AIR".

По думите ѝ здравият разум трябва да надделее.

"Гледайки какво се случва в политическото ни пространство, все по-ясно изкристализира фактът, че българските общини са гарант за това, че  най-важното за гражданите ще бъде защитено и ще бъде обезпечено. Трябва в кратък срок да обезпечат ресурса, в който зимата да бъде гарантирана", допълни Христова в ефира на Bulgaria ON AIR.

Според нея политиките за енергийна ефективност няма как да се случат.

"Ние си нямаме доверие, отказваме да работим аргументирано, обяснявайки процеси и най-вече да казваме истината по начин, по който тя, ако е проблем, да се превърне във възможност. Ако ние скриваме това, което трябва да направим, просто отлагаме решенията. Крайно време е българските политици да приемат българските местни власти като важен и ключов партньор, който без развитието не може да се случи", подчерта кметът на Габрово.

Тя смята, че са пропуснати много възможности за реализиране на различни инвестиции.

"В годината, в която измина, почти замразихме европейските проекти, а знаем, че без тях ние не може да реализираме инвестиции. Ние сме държава, която е част от ЕС и има възможността да се доближи до тези, които се справят по-добре. Това е пътят, който трябва да следваме, другото е излишен популизъм, който няма да ни плати сметките за ток", категорична е Таня Христова.

Гледайте целия разговор във видеото.