България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Скандали в прокуратурата с политически привкус - кой държи повече козове?

Д-р Орлин Колев и Цвета Маркова споделиха очакванията си за развръзката на ситуацията

16.05.2023 | 08:22 Редактор: Тодор Петров

Главният прокурор отказва да подаде оставка. Нещо повече - Иван Гешев внася във Висшия съдебен съвет искането за оставката на заместника си Борислав Сарафов. 

"ВСС е сезиран надлежно и следва да проведе процедурата. След изявлението на главния прокурор очакваме и друга развръзка. Може да се обособят две самостоятелни процедури, които могат да вървят паралелно. Гледат се в рамките на ВСС, но на различни места. Единственото задължение на ВСС е да изпълни процедурата. Липсва срок, в който ВСС да се произнесе", коментира преподавателят по конституционно право д-р Орлин Колев пред Bulgaria ON AIR.

Гостът уточни, че номинациите за отстраняване на Борислав Сарафов и Ясен Тодоров следва да бъдат разгледани от Прокурорската колегия към ВСС. Тя взима своите решения с минимум 6 гласа. Искането за отстраняване на Гешев пък ще бъде разгледано от Пленума на ВСС.

По решение на Конституционния съд следва да се поиска ответното становище и да се направи обследване на обвиненията, за да стигне ВСС до заключение. А потенциален заместник на Гешев би бил Сарафов, но не само той, стана ясно още от думите на Колев.

Бившият шеф по сигурността на информацията - Цвета Маркова, заяви в "България сутрин", че ситуацията е крайно неприятна и за двете страни - представлява форма на прецедент при тази ѝ острота на противопоставяне на властите. 

"Никой от участниците в спора не си дава сметка за разделението на властите, всеки от тях дава заявка, че може да направи още една стъпка напред. Усети се измерване на инструментариума кой има повече козове от другия и кой може да стигне по-далеч. Вероятно ще видим как тази заплаха ще бъде изпълнена. Тук става дума за директно междуличностно противопоставяне. Внушава се усещане, че има заплаха за личния живот и за семейството. От друга страна, тази сфера на неговия личен живот би могла да бъде използвана за шантаж", каза Маркова.

По думите ѝ, ако едната процедура изпревари другата, това ще бъде решаващо по отношение на втората процедура. Маркова смята, че е история с предизвестен край дали Сарафов ще бъде освободен с 6 гласа. 

"По-скоро ми се струва невъзможно. Би останал в позицията на потенциален наследник на главния прокурор. Гешев е в ситуация на кръгова отбрана. Неговият последен полезен ход беше използван вчера. Не ми се струва вероятно да успее да обърне нещата", предположи тя. 

Маркова е на мнение, че в случая говорим за поведение и използване на средства, които са извънпроцесуални, а Гешев е проверил лоялността на всеки един от местните прокурори на принципа "Ти мен обичаш ли ме". 

"Ситуацията става изключителна деликатна, ако той бъде отстранен. Заложени са капани със съответните апелативни ръководители", отбеляза Маркова.

Д-р Орлин Колев добави, че "уронване на престижа на съдебната власт" е възможно да бъде "постигнато" с всяко последващо действие на субекта. Не следва законът да прекрати възможността за търсене на отговорност от тримата големи. Може N на брой пъти да бъде търсено такова искане. Предстоящото решение не следва да бъде прието като окончателно, много зависи от действията на самото лице, разясни той. 

Гледайте целия разговор във видеото.