България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

На България ѝ трябва ярка обединяваща фигура - такава ли е Мария Габриел?

Пепи Димитрова и Александър Христов смятат, че решението за кабинет ще бъде взето извън светлината на прожекторите

12.05.2023 | 09:21 Редактор: Елеонора Танева

Номинираната за премиер от ГЕРБ-СДС Мария Габриел проведе първите си срещи с политическите формации. Днес се очаква на масата за преговори да седнат и лидерите на ПП-ДБ. Няколко дни остават до понеделник, когато Габриел трябва да отиде при президента Румен Радев, за да получи първия мандат. 

"Основната критика към Габриел е, че идва отвън и не познава вътрешнополитическите процеси - това напомня на едно връщане от Мадрид преди много години. Не знаем този човек за какво да го мразим и не му знаем тайните. ГЕРБ са си направили сметката, че ще бъде позитивен ход", коментира PR експертът Пепи Димитрова в студиото на "България сутрин".

Тя направи асоциация и с появата на Кирил Петков на политическата сцена, който също беше усмихнат, позитивен, амбициозен.

"Основното ѝ послание - оставката на Гешев - това е като "падам от Космоса", все едно не съм чул, че това е реплика на други хора. Но понеже е къса обществената памет, тези реплики са в нейна полза", убедена е Димитрова.

По думите ѝ чисто имиджово Мария Габриел е добра кандидатура.

"Успешна жена, попада в линията на други такива - като Сана Марин. Когато в Норвегия беше избрана за премиер, тя получаваше аплодисменти в цял свят, но изгуби изборите преди месец и се разведе. Важното е премиерът да бъде диалогичен, да има план и да го следва", добави Пепи Димитрова.  

Колегата ѝ Александър Христов припомни пред Bulgaria ON AIR, че сигналите, които от ГЕРБ-ПП изпращат в последните седмици, са разнопосочни. Затова може да се очаква всякакво развитие в търсене не възможност за съставяне на правителство.

"Виждаме протегнатата ръка на ГЕРБ-СДС към избирателите им и към ПП-ДБ. Най-вероятно на тях им е най-изгодно от гледна точка на комуникация да се случи тази сглобка. По същата логика действат ПП-ДБ - правят така, че да удовлетворят своите избиратели. За съжаление, в нашата ситуация това е контрапродуктивно. Осъзнават го и двете коалиции", заяви Христов.

Той подчерта, че на страната ѝ трябва ярка обединяваща фигура, а "на хоризонта такава няма".

"От две и повече години има два вида хора, от имиджова гледна точка - или някоя супер ярка и харизматична личност, която да обедини, или безличен чиновник, който да е еднакво удобен за всички", каза Христов и допълни, че ГЕРБ-СДС, ако не успеят с ПП-ДБ, ще пробват с други партии.

Пепи Димитрова подчерта, че само след месеци за местните избори и погледът е обърнат в тази посока.

"На хоризонта виждаме и референдум, в приоритетите на повечето партии виждаме влизане в Еврозоната, но водещите партии не казват какво мислят. По закон той трябва да се състои с местните избори, а изходът е ясен", прогнозира Димитрова.

И двамата експерти са единодушни, че решенията ще има ли правителство или не, ще се вземе извън светлината на прожекторите.

"Разковничето ще бъде там, където няма да знаем какво са си казали, на среднощните преговори, каквито има и вътре в коалициите. На тези заседания ще се реши. За БСП - това е един спектакъл, който разиграват, виждаме позициониране в стил Нинова - показва твърдост, за да направи по-добра договорка, а не защото няма да даде подкрепа за правителство", анализира ситуацията Димитрова.

И двамата гости не дадоха превес дали лицата или програмата са по-важни за обединение.

"Програмата, разказана от смислени лица и добри професионалисти", обобщи Александър Христов.

Гледайте видеото с целия разговор.