Радев: Не съм във възторг от внезапния порив на Габриел да отстрани Гешев

Продължава посещението на българския държавен глава в Южна Африка

12.05.2023 | 08:44 Редактор: Петя Кръстева
Радев: Не съм във възторг от внезапния порив на Габриел да отстрани Гешев

"Внезапният порив на г-жа Габриел да поиска отстраняването на Гешев трудно предизвиква у мен възторг", каза президентът Румен Радев по отношение на искането за предсрочно освобождаване на главния прокурор Иван Гешев, което вчера кандидатът за премиер на ГЕРБ-СДС обяви.

От Република Южна Африка, където е на официално посещение, Радев припомни, че когато през 2019 г. е върнал предложението на Висшия съдебен съвет за назначаването на Иван Гешев, квотата на партията на Мария Габриел го е преизбрала и то с единодушие.

"Когато преди три години поисках оставката на Иван Гешев, партията на г-жа Габриел не само го подкрепяше, тя беше в колаборация с него. Когато преди две години назначеният от мен служебен министър на правосъдието поиска отстраняването на Иван Гешев със същите мотиви, квотата на партията на г-жа Габриел го спаси отново единодушно", обясни държавният глава.

"България загуби три години, в които внесените от служебните правителства в прокуратурата множество сигнали за мащабни злоупотреби, прашасват, корупцията е неразкрита, чувството за справедливост е смазано, а политическият процес е заприщен", настоя президентът.

Попитан дали отстраняването на настоящия главен прокурор е свързано с успешното сформиране на правителство в 49-ото Народно събрание, Румен Радев заяви: От месеци говорим за съставянето на този кабинет, всичко ще стане ясно, когато партията мандатоносител внесе при мен състава на кабинет.

Посещението на българския държавен глава в Южна Африка продължава и днес. В Претория ще се състои бизнес форум с участието на представители на 31 български компании и браншови организации.

Президентът Радев ще отдаде почит към загиналите в борбата за свобода в Република Южна Африка. Снощи на летището в Йоханесбург държавният глава беше посрещнат от почетен караул. 

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Bulgaria ON AIR