Всички срещу Гешев: "Възраждане" и ИТН поздравиха ГЕРБ, че са стигнали до техните изводи

Партиите настояват и за сериозна правосъдна реформа, БСП запази мълчание

11.05.2023 | 19:05 Редактор: Юлиан Христов

Всички срещу Гешев - така могат да се обобщят политическите коментари на предложението на Мария Габриел. От коментар до този момент се въздържат единствено от БСП. Все още нито една политическа сила не се е обявила за подкрепа на първия мандат, който предстои да бъде връчен на ГЕРБ-СДС.

"Първото ми искане ще е правосъдният министър да внесе във ВСС искане за освобождаването на Иван Гешев заради уронване престижа на съдебната власт", каза Мария Габриел.  

Заявката ѝ идва на фона на въпросителните около т. нар. атентат срещу обвинител номер едно. Идеята за смяната на главния прокурор приветстваха почти всички политически сили, сред тях и ДПС, които до днес бяха сред ''защитниците'' на Гешев.  

"Идеята за внасяне във ВСС е добра идея, защото в момента има създадено напрежение в обществото и това напрежение трябва да бъде преодоляно", коментира лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ

А ПП-ДБ си приписаха заслугата - свалянето на Гешев било резултат от срещите на първите две политически сили. 

"Радвам се, че най-сетне стигнахме до това разбиране. Между другото да обърна внимание, че когато обсъждахме законодателната програма, нямахме разминаване в това отношение", коментира акад. Николай Денков. 

"Това е важна политическа заявка, която се ползва с моята подкрепа. Тук въпросът е как това няма да се превърне в поредния напразен опит при настоящия състав на ВСС и при начина, по който започна да се конструира следващия ВСС. Тоест, как си представяме онзи състав на ВСС, който може да се произнесе обективно по една такава инициатива, така че да има резултат", каза Христо Иванов от "Демократична България".

"За" смяната на главния прокурор се обявиха и от останалите политически сили в Народното събрание. Партиите настояват и за сериозна правосъдна реформа.

"Ние това нещо го говорим от няколко години. Радваме се, че ГЕРБ започнах да мислят най-накрая като "Възраждане", каза Костадин Костадинов

"Ние го подкрепяме, радваме се, че вашата политическа сила е стигнала до този извод 2 години, 3 близо, по-късно", обясни Тошко Йорданов от "Има такъв народ". 

Само от БСП се въздържаха от коментар. Такъв дойде обаче от служебния кабинет. Правосъдният министър Крум Зарков призова Габриел за повече подробности за визията ѝ за освобождаване на главния прокурор.  

"С това свое заявление кандидатът за министър-председател Мария Габриел се присъедини към хората, които през 2020 година излязоха на протест с искане за оставка, след нахлуването на прокуратурата в президентството", каза правосъдният министър Крум Зарков. Според него ВСС има основания да се самосезира.

От коалицията "ПП-ДБ" съобщиха, че ще се срещнат с кандидата на ГЕРБ за министър-председател в петък от 17:00 часа.

Вижте повече в репортажа на Борислава Алексова.