България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Нарушена сигурност в затворите, броят на надзирателите се топи

"Излизаме на протест на 12 май, ако не изпълнят исканията ни", предупреди Ясен Тодоров

04.05.2023 | 08:39 Редактор: Петя Кръстева

Синдикатът на служителите в затворите подновява ефективните протестни действия на служителите в страната.

През последните месеци се извърши маскирана реформа, изразяваща се в промяната на режима на работа на служителите в затворите. Отрича се досегашния смесен режим на работа, който включваше 12 и 24-часови дежурства, и цялостно се премина на 12-часов такъв. По отношение на обучението на служителите също не се работи в нужната насока. Това заяви председателят на Синдиката на служителите в затворите Ясен Тодоров в студиото на "България сутрин".

По думите му, ако министърът на правосъдието не ги покани на среща до 10 май, по време на която да обсъдят проблемите в сектора, на 12 май ще стартират протестите на служителите на затворите, които не са на работа във въпросния ден. 

"Реформата не даде резултат, а дори натрупа и огромно напрежение. Резултатът от нея е покачването на стреса на работното място и демотивацията", категоричен бе Тодоров.

Гостът изтъкна, че е "нарушена сигурността на затворите"

"Работим дълбоко под санитарния минимум. Имаме сигнали, че при необходими минимум 19 служители - в светлата част на деня застъпват 17, а в тъмната - 15. Това се компенсира в незастъпване на всички постове", поясни той.

Тодоров подчерта, че само на 2 май шест души са напуснали затвора в София, тъй като не желаят да полагат извънреден труд. 

"Нишката се къса от йерархията, не могат да си позволят да излязат и да кажат от какво имат нужда. Бяха ни обещани 300 лв. увеличение на заплатите, получихме 125", отбеляза още той. 

Пред Bulgaria ON AIR гостът допълни, че докато преди години 300 души са се явявали на конкурс за 30 свободни места, то за първото тримесечие на тази година са напуснали 50 души.

"12-часовият режим на работа е голяма грешка. 24-часовият е най-ефикасният режим, с който може да се работи", убеден е Тодоров. Той допълни, че затворниците забелязват напрежението между служителите, което ги подтиква да се позволят да проявяват агресия към тях.