България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Албена на Йовков беше осъдена за греха си: Ученици пресъздадоха дело по разказа

Само от литературата престъплението може да бъде оправдано, каза Ния Колева

01.05.2023 | 07:59 Редактор: Елеонора Танева

Красивата Албена от разказа на Йордан Йовков беше осъдена близо 100 години след престъплението си срещу съпруга си Куцар. Нейният любовник и истински убиец, Нягул, получи 10 години затвор. 

Делото се разигра от  ученици от  164-то училище "Мигел де Сервантес". Проектът е част от кампанията на Съюза на съдиите в България, озаглавена "Литературата и философията през погледа на правото". 

Съдебната зала е истинска, но зад подсъдимата скамейка и съдийските тоги стоят ученици.

В разказа на Йовков Албена и Нягул извършват грях, той е осъден от съселяните им, а учениците от испанската гимназия изправят литературните герои пред истински съд. Подсъдими по делото бяха Мария Бърдарска и Борис Христов, които изиграха ролите на Албена и Нягул. Младежите смятат, че колкото и да е красива героинята, тя няма оправдание  за престъплението си.

"Тя е много интересна личност, със сигурност има много мнения, но като цяло това, което се опитваме ние да направим, е да я оневиним. Да докажем, че това, че е хубава, не значи нищо повече", каза Мария Бърдарска.

"Трудно е да си обективен в такава ситуация, но това е важното. Затова има прокурори и съдии, които изпълняват тази функция", добави Борис Христов.

Учениците дълго са търсили доказателства в полза на защитата и обвинението, а на съдията не беше лесно да вземе решение.

"Като съдия не беше трудно да се подготвя, но имаше много работа по самия сценарий  много време беше отделено за написването му, включително от актьорите, които помагаха. Само от литературата може да бъде оправдано и ние да се наслаждаваме после на него. От закона - не мисля", заяви Ния Колева.

Пред погледите на десетки зрители в залата, съдът осъди Нягул на 10 години лишаване от свобода, а Албена на 1 година с тригодишен изпитателен срок. Нягул трябваше да заплати и кръвнина за убийството в размер на 8 хиляди гроша.

Вижте повече в репортажа на Димитър Минчев.