България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Политолози: Най-логичен е кабинет между ГЕРБ и ПП-ДБ, но сигналите са лоши

Според Доц. Татяна Буруджиева и Христо Панчугов съставянето на редовно правителство изглежда все по-невъзможно

13.04.2023 | 08:50 Редактор: Тодор Петров

В първия си работен ден депутатите не успяха да изберат председател на парламента. Отхвърлена беше идеята за ротационен председател.  

"Заявките показаха, че разговорите между първите две партии отново няма да се състоят под формата на диалог. Възможно е партиите да не искат да влязат в тайминга, който им определя президентът. Всички тези обсъждания за избори през юли може да бъдат взривени от тази процедура по връчване на мандатите, която президентът не може да започне, въпреки ужасното бързане да свика НС", коментира политологът доц. Татяна Буруджиева в "България сутрин".

Тя подчерта, че меренето на силите не води до нищо добро за онзи, който започва този процес, а оценката я дават хората на изборите.

"Позиционирането се очертава. Надявам се по дебата за председател на НС да се изчерпи твърдоглавието на политиците и да намерят вариант за съставяне на правителство. Абсурдно е да очакваме бюджет при положение, че няма правителство с приоритети. Бюджетът е най-политическото решение", настоя доц. Буруджиева.

Политологът Христо Панчугов е на мнение, че наблюдаваме поредната доза политически театър, който е насочен към избирателите. По думите му се налага доста плоско разбиране на парламентарния процес. 

"Реформите, които са необходими за Шенген, минават не само през приемането на едни закончета. Минават през организация на изпълнителната власт и някой да носи отговорност за осъществяване на реформите. Няма как приоритет да бъде бюджетът, защото той отразява кой какво ще прави", обясни гостът на Bulgaria ON AIR.

Според него срещите между партиите са опит да изглеждат добри и да не ги заподозрат за "счупването" на парламента. А единствената възможност за кабинет е в ясен политически дневен ред - разписване на ясно поети ангажименти от всяка формация. 

"Не е без значение фигурата на премира. Силно се надявам Борисов да се е шегувал за служебния кабинет. Големият въпрос е дали ще започне да се излиза от шизофренията, в която не искаме нищо общо с ГЕРБ, но няма лошо ГЕРБ да ни подкрепят", посочи Панчугов, според когото изглежда все по-малко възможна коалиция между ГЕРБ и ПП-ДБ. 

"Има странно злорадство във възможността ГЕРБ, ДПС и БСП да управляват заедно", отбеляза политологът и добави, че коалицията между ПП и ДБ не е уредена и има напрежение. Ако продължат да се явяват заедно на избори, това няма да доведе до нищо добро, смята той.

"Не съм вярвал, че ще доживея ситуация, в която БСП ще е на 9% и че ще видя процеси, които са едно към едно с тези в СДС. Краят е сравнително предизвестен", каза още Панчугов.

"Прави са колегите, които казват, че ИТН влезе благодарение на наказателен вот към "Продължаваме промяната". ИТН няма много избор - единствената подкрепа, която може да даде за кабинет, е към ГЕБР, а не към ПП. БСП е в това състояние, което напълно отговаря на нейния лидер", коментира още доц. Буруджиева.

Според нея вече изглежда невъзможна коалиция между ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ. Тя изключва и вариант партиите да се разберат за бюджета

"Правителството все още е институцията, която представлява победата на конкретни интереси и групи в обществото, както и на конкретни политики в защита на тези интереси. Няма правителство, което може да даде всичко на всички. По-логична ще е политиката в управлението, ако се направи коалиция между първите две", убедена е доц. Буруджиева.