Толкова работа за днес: Депутатите отложиха избора на председател на НС

ИТН обяви, че ще подкрепи Росен Желязков, който е кандидатът на ГЕРБ-СДС

12.04.2023 | 12:54 Редактор: Петя Кръстева
Толкова работа за днес: Депутатите отложиха избора на председател на НС

Народното събрание отложи решението за избор на председател на парламента за утрешното заседание - 13 април. Това обяви настоящият председател и най-възрастен депутат Вежди Рашидов. Той призова колегите си депутати да преспят и премислят действията си. 

По време на химна на Европа, както и в 48-ия парламент, народните представители от "Възраждане" седнаха. В речта си към новите 240 депутати Вежди Рашидов анализира, че има омраза, отказ за диалог, глупави мантри за минало и бъдеще, в които се изпуска настоящето. 

В първия работен ден на парламента се регистрираха 235 депутати. По думите на президента Румен Радев на 49-ото НС е отредена "съдбовна роля". Той допълни, че го е свикал в Страстната седмица, заради неотложните задачи за съставяне на правителство и преодоляването на изоставането в законодателната дейност.

Приемането на държавния бюджет бе сред основните задачи, които си поставиха всички политически сили, а и също така продължаването на европейския път на страната към Еврозоната и Шенген. Разминаване на политическите възгледи имаше по темата "Украйна".

Нито една от двете кандидатури за шеф на НС, които бяха предложени от ГЕРБ-СДС - на Росен Желязков, и от "Възраждане" - на адвокат Петър Петров, не бе гласувана.

Преди да бъде обявено окончателното решение за края на днешното заседание, от ИТН подчертаха, че при последващо гласуване ще подкрепят кандидата на  ГЕРБ-СДС. 

От "Продължаваме промяната" предложиха алтернатива - 49-ото НС да бъде с председатели на ротационен принцип, както в европейските институции.

Снимка: БГНЕС

 


1
0 rate up comment rate down comment 0
анонимен
преди 1 година
Нова премиера на цирк Балкански...ама няма нищо ново Сигнализирай за неуместен коментар