България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Не обичаме да ни контролират: Пътищата ни - некачествени, шофьорите ни - нетолерантни

Любка Маринова и Ангел Попов са на мнение, че ни липсва по-строг контрол на пътя

11.04.2023 | 09:11 Редактор: Михаела Димитрова

В навечерието на великденските празници предстоят стотици хиляди пътувания. Очакват се и много тапи по магистралите у нас.

"Наистина има ремонти по автомагистралите. Например, по "Хемус" в участъка към Долни Богров в посока Варна има ремонт, там се образува голяма тапа. Аз направих проверка и установих, че всички ремонти ще завършат на 12 април, така че хората ще могат спокойно да пътуват. Когато попаднем в задръстване, трябва да се движим със скоростта, с която се движи колоната, трябва да сме толерантни и да не отиваме в аварийната лента", каза в "България сутрин" Любка Маринова от Асоциацията на пострадали от пътни катастрофи.

"Всички ще управляваме автомобилите си по тези пътища. Всички знаем колко не е щадяща инфраструктурата към водачите, виждаме неправилно поставени знаци, сложени умишлено там, за да предизвикват шофьорите да намалят скоростта и да се поставят камери за отчитане на скоростта. Бъдете по-толерантни, недейте да предизвиквате колегата до вас, пазете мотористите. Управлявайте автомобила така, че вие да пристигне там, където искате да сте", призова Ангел Попов от Европейски център за транспортни политики пред Bulgaria ON AIR.

Той е изненадан от видяното в подбалканско селце Мирково. "Видях положена маркировка, почистени канавки, видях знаци, които не са характерни за България, с променящи се показатели върху тях. Може всичко да се направи, ако хората искат да си го направят сами", каза той.

"Ние сме тези, които управляваме автомобила и трябва да се съобразим с условията на пътя, трябва да намалим скоростта, не да се влачим по магистралите, но да обърнем внимание на камионите. Важно е да се спазва дистанция", допълни Любка Маринова.

По думите на Ангел Попов, когато говорим за пътната безопасност, става въпрос за няколко неща - за пътя, автомобила и водача в него. "Има много какво да правим относно нашите пътища. Много внимателно следим обучението на нашите водачи, не е на ниво. Много пропуски имаме по отношение на пътната безопасност. Дано да има правителство в близките дни, защото това безвремие влияе на нас, на пътната безопасност", коментира още той.

Според експерта големият брой събрани глоби е показател, че вървим назад. "Трябва да има промени и строг контрол, но не обичаме да бъдем контролирани", заяви Попов.

"Първо срокът за заплащане на глобите се удължи с 4 години. Не може да получиш фиш, който ти да не платиш, той автоматично отива в НАП и оттам се събират. Лошото е, че не те хваща веднага това нещо с плащането. Контролът не е на ниво", каза Любка Маринова. 

Гледайте целия разговор във видеото.