ИПБ обвини АПИ в корупция, ремонтирала основно едва 7 км пътища и един надлез

Настояват за оставка на министър Иван Шишков

30.03.2023 | 09:44 Редактор: Петя Кръстева
ИПБ обвини АПИ в корупция, ремонтирала основно едва 7 км пътища и един надлез

Институтът за пътна безопасност (ИПБ) обвини Агенция "Пътна инфраструктура" в корупция.

"ИПБ поиска отчетите  за дейността на АПИ, които се предоставят всяко тримесечие на министъра на регионалното развитие и благоустройството, но от АПИ отказаха да ги предоставят с мотив, че исканата от нас информация не попада в приложното поле на Закона за достъп до обществена информация (ЗДОИ) и няма качествата на обществена информация", поясняват в позиция до медиите от ИПБ.

За ИПБ отказът не е изненадващ, с него обаче се нарушава ЗДОИ, който гласи, че "Обществена информация по смисъла на този закон е всяка информация, свързана с обществения живот в Република България и даваща възможност на гражданите да си съставят собствено мнение относно дейността на задължените по закона субекти", настояват от Института за пътна безопасност.

Според тях в отговора си АПИ умишлено е изпуснала онази част от текста, която гласи: "относно дейността на задължените по закона субекти". Именно такъв субект се явява и АПИ, но при предоставянето на тази информация гражданите ще научат, че срещу изхарчени милиарди левове през 2022 г. АПИ е извършила основен ремонт само на 7 километра републикански пътища и 1 селскостопански надлез. За тези "неимоверни усилия" шефовете на АПИ са получили допълнително близо 300 хиляди лева за постигнати "високи" резултати за 2022 г., посочват от ИПБ.

От тези отчети гражданите щяха да разберат, че корупцията и кражбите са дейност номер едно на МРРБ и АПИ, която струва милиарди левове и стотици невинни жертви по пътищата на страната ни. Именно затова АПИ отказва да ги предостави на Института за пътна безопасност и чрез него на българските граждани, за да не разберат за грандиозната корупция, с която се занимават ежедневно в МРРБ и Агенцията", пишат още от ИПБ.

Те настояват за незабавната оставка на министър Шишков и Управителния съвет на Агенция "Пътна инфраструктура".

Снимка: БГНЕС