България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Ще лежат ли в затвора "инфлуенсърите" и защо станахме безразлични към абсурда и гаврата?

Адвокат Людмил Рангелов и председателят на СЕМ Соня Момчилова посочиха какви мерки трябва да бъдат взети

07.04.2023 | 09:26 Редактор: Тодор Петров

Оставиха в ареста тримата така наречените инфлуенсъри, задържани след заснемането на скандален видеоклип в мол, гаврейки се с дете със специални потребности. Прокуратурата им повдигна обвинение за хулиганство.

"Предвидено е наказание до 5 години затвор. Тези действия са извършени с изключителен цинизъм. Тази е подходящата точка, по която може да бъдат съдени. Възможно е неосъжданото лице да получи пробация. Другите двама са добре познати, но са реабилитирани за престъпленията, които са извършили. Възможно е някой от тях да получи присъда лишаване от свобода с ефективно изтърпяване. Не смятам, че обществото ще бъде удовлетворено от наказанията, които тези лица ще получат", заяви адвокат Людмил Рангелов в "България сутрин".

Към този момент вероятно прокуратурата събира доказателства за лицето, което е свързало момчето с така наречените инфлуенсъри, допусна той.

"Не е точно организатор, той е свързващо звено и по някакъв начин участва в тези действия. Не е изключено да се присъедини към обвинението. Четвъртото лице не се намира в безопасност", посочи адв. Рангелов за Bulgaria ON AIR.

"Това, което се допусна - и медии, и публично говорене, с все по-брутални изрази, рано или късно бруталните думи бъдат последвани от действия. Хората, които извършват подобни гнусотии, не четат Наказателния кодекс. Изобщо не се занимават с информиране по сериозни теми. Квалификацията, че са психопати, покрива подобно поведение. Наивно е да очакваме, че психопати ще се съобразяват дали наказанието е леко или тежко", каза още гостът. 

Абсурдните събития започнаха да стават приемливи - с тези думи юристът определи липсата на реакция от посетителите в мола, които стават свидетели на унизителните сцени.

Председателят на Съвета за електронни медии Соня Момчилова заяви, че медийният регулатор не налага санкции заради съдържание в Интернет, тъй като той не попада под регулации. СЕМ ще извърши анализ и по всяко вероятност ще има наложени глоби за липсата на мяра в медиите и липсата на грижа за аудиторията, стана ясно от думите ѝ. 

"Следва да информирате за това, което животът ни предлага. От друга страна, трябва да държите сметка за влиянието, медиите имат обществена емисия. Неспазването на този деликатен баланс може да коства продължителността на живота на традиционните медии", предупреди Момчилова от ефира на Bulgaria ON AIR.

"Предстои да приемем европейски акт за свободата на медиите. Тогава ще трябва да регулаторът да следи за всичко, което се появява в Интернет", отбеляза тя и добави, че това предполага преосмисляне на Закона за радиото и телевизията, който, по думите ѝ, е много остарял и неприложим.

Гледайте целия разговор във видеото. 


1
1 rate up comment rate down comment 0
политика
преди 1 година
Няма да лежат никъде! Те служат за реклама на транс джендърите и НПО ги пазят. Сигнализирай за неуместен коментар