До 5 г. затвор очакват Емили Тротинетката, Куката и Чеченеца, склонявали детето да бъде връзвано с колан на шията

Според държавното обвинение тримата са се възползвали от наивността на момчето

06.04.2023 | 18:12 Редактор: Искра Ангелова

До 5 години лишаване от свобода грози Тодор Огнянов-Куката, Петко Караилиев - Чеченеца и Емили Йорданова - Тротинетката. Причината е публикуваният от тях клип, в който публично унижават момче със специални потребности.

Според държавното обвинение тримата са се възползвали от наивността му.

Момчето от клипа е със специални образователни потребности и е на 20 години. Тодор Огнянов, Петко Караилиев и Емили Йорданова са задържани след публикувания в социалните мрежи унизителен клип, на който се вижда момчето, вързано на каишка и изпълнява команди като куче.

"Той ни се молеше, сам искаше да го снимаме, той ми е приятел", сподели Тодор Огнянов - Тошо Куката.

Според прокуратурата друго лице е изпращало съобщения на във Facebook на пострадалия с цел да го принуди да се срещне с тримата задържани, въпреки че той многократно отказва.

"Те са склонявали свидетеля - Д.Д., от Пловдив, да бъде вързан в областта на шията с колан, да лази и имитира движенията на куче, и му хвърлят предмети. Повдигнато са обвинения за хулиганство и ги заплашва затвор до 5 години", поясни районният прокурор Петър Петров.

Казусът предизвика вълна от реакции. Съветът за електронни медии остро осъди разпространеното видео.

"Съветът за електронни медии остро осъди скандалния клип хуманността и откритата демонстрация на бездушие към хора със специални потребности. За Съвета е смущаващо безкритичното и широко разпространение на клип, унижаващ човешкото достойнство и безцеремонното погазване на добрите нрави", се казва в позицията на СЕМ.

Комисията за защита от дискриминация също се самосезира.

"Ще бъде образувано производство, в което да се установи налице ли е нарушение на Закона за защита от дискриминация под формата на тормоз по признак "увреждане", извършено от тримата участници в клипа. Разпространяването на видеото в платформи за споделяне на видеоклипове е в нарушение на Закона за радиото и телевизията, ще бъдат предприети съответните наказателни действия", гласи позицията на Комисията за защита от дискриминация.

Вижте повече в репортажа на Тоня Стоянович.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев/ Bulgaria ON AIR


1
0 rate up comment rate down comment 0
бг смешки
преди 1 година
брей че *** народ се навъди у БГ-то ...ужас Сигнализирай за неуместен коментар