България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Няма как да стане: Младите искат високи заплати, престижна работа и много свободно време

Днешните младежи често сменят работодателите си, заявиха Григор Стоянов и Юлия Йорданова

29.03.2023 | 07:55 Редактор: Елеонора Танева

Проект "Зает занапред" на фондация "Конкордия" работи върху предизвикателствата пред младежката заетост.

"Целта е хора на възраст 18-35 години да бъдат активизирани на пазара на труда и да има по-голяма успеваемост за задържането им на работа. Основните проблеми са липсата на умения, поведенчески особености, социални умения - където има дефицити, бързо напускане, смяна на работа", заяви ръководителят на Комплекс за младежи "Здравей" Григор Стоянов в студиото на "България сутрин".

Става ясно, че все повече младежите бързо намират, но и бързо напускат работа.

"Установи се от срещата с работодатели, че сегашното поколение има високи очаквания - иска престижна работа за много пари и много свободно време, което не е реалистично. Работодателите споделят, че уменията на младежите в днешно време не са на ниво и ако преди са имали очаквания да наемат млади хора с някакъв опит, сега нямат очаквания. Наемат всеки един, който иска да работи и осигуряват обучения и си подготвят кадрите", уточни ръководителят на отдел "Фондонабиране и комуникации" Юлия Йорданова.

По думите ѝ пред Bulgaria ON AIR тенденциите не са никак добри - младите хора, независимо, че имат завършена степен, излизат от училище неграмотни.

"Това не им дава много широки перспективи за развитие и остават при нискоквалифицирания труд. Работодателите са гъвкави, има глад за кадри пазара на труда. Ако се казва, че безработицата е 4,3%, бизнесът твърди, че безработица няма, защото има постоянно отворени позиции", добави Йорданова.

Специално внимание работодателите обръщат на младежите в неравностойно положение, които излизат на пазара на труда след напускане на социални институции.

"Много от тях са в трудна социално битова ситуация, имат нужда от подкрепа - става дума за младежи, които са били в детски дом. Опитахме се убедим работодателите да имат по-голяма гъвкавост и разбиране, за да имат тези хора по-дълго въвеждащо обучение, да се помисли чисто битово къде да живеят, ако няма къде да живеят, ще отпаднат от работа", обясни Григор Стоянов.

И добави, че се увеличава желанието за наемане на хора в неравностойно положение. Работодателите са склонни са да инвестират в тях с надеждата да се задържат на работа.

Гледайте целия разговор във видеото.