България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Бивши полицаи са в схемите за купен вот, МВР няма ресурс за подслушване и агентура

Филип Гунев и Тихомир Безлов посочиха, че трафикът на хора е по-доходоносен "бизнес"

23.03.2023 | 09:25 Редактор: Елеонора Танева

Средно по 50 лв. е цената за глас на предстоящите избори. Това заяви заместник-главният секретар на МВР Станимир Станев. По думите му два пъти повече са разследванията спрямо предишния парламентарен вот.

"Политическите поръчители на купуването на гласове никога на биват наказвани, рядко и на по-ниските нива се стига до ефективни присъди. Това е сложна форма на организирана престъпност, с много пари. Нужен е голям ресурс, трябва да се подслушват политици, които реално си купуват гласовете, ресурсът на ВМР за този тип престъпления е много ограничен", коментира бившият зам.-министър на вътрешните работи Филип Гунев в студиото на "България сутрин".

Според него повече сигнали за купуване на гласове не означават непременно повече опити за такива. 

"Има 1000 секции за продан, най-вече извън големите градове, и те сега вече два пъти годишно се разпродават. Ако там не се купуват гласове, то не се и гласува, хората там са обезверени", добави Гунев.

Експертът от Центъра за изследване на демокрацията Тихомир Безлов заяви пред Bulgaria ON AIR, че в схемите с купуване на гласове има замесени бивши полицаи, които в детайли познават работата и възможностите на МВР.

"Много от тях, които участват в тези операции, са бивши служители на МВР, знаят как да избегнат рисковете. За едно залавяне на средно ниво трябва да има агентура, СРС-та, дълга и сложна е процедурата. Нямат капацитета в МВР това да го направят. Тези, които купуват, знаят какви са способностите на вътрешното министерство. Полицейските началници се опитват да контролират да няма само за една партия", убеден е Безлов.

Според него повечето сигнали за опити за купен вот вероятно означават, че партиите подават едни за други сигнали и МВР се опитва да реагира. 

Бившия зам.-вътрешен министър също е убеден, че в схемите за купен вот участват бивши служители на силовото ведомство.

"Най-често в по-малките населени места, където процесът по-лесно се организира, особено с малцинственото население за продан. В големите градове, в махалите това също е практика, която не е спирала. Някои от контролиращите вота опитват да продават на всички - затова и ефектът върху крайния изборен процес не е сигурен", каза Гунев.

По думите му в златните си години БСП е била лидер в купуването на гласове, но "със залязването на партията, която почти изчезва от изборния хоризонт, това разпределяне не е толкова явно". 

И двамата гости са категорични, че през последните месеци трафикът на хора е по-доходоносен "бизнес" от купуването на гласове по избори.

"Криминалният контингент се опитва да се занимава с това, което носи най-добра печалба. С избори не можеш да се изхранваш, но с мигранти - това е постоянен поток. Купуването на гласове се организира бързо - месец-два преди изборите. При мигрантите е устойчив процес, което пък развързва ръцете на МВР да работи по такива групи. Виждаме, че на различни нива успяват да ги задържат сравнително лесно", обясни Гунев.

Като проблем в борбата с мигрантите той посочи безнаказаността. И даде пример - жена е получила 10 месеца условна присъда, която е под минималната от 1 година "затвор". "Това практически е безнаказана престъпност", коментира бившият зам.-вътрешен министър.

Тихомир Безлов допълни, че МВР няма и финансов ресурс за борба с мигрантите.

"91% от бюджета на МВР отиват за заплати, като се добави и бензина, реално практически за техническо оборудване почти не остават пари. По турската граница през годините нещата са правени с европейски пари. Важно е да видим как ще бъдат изхарчени парите, които ЕК ще ни отпусне, защото голяма част от техническите средства, закупени с европари през годините, не работят", смята Безлов. 

Експертът уточни също, че в каналите за трафик на мигранти участват много чужденци и подслушването и проследяването им изисква и международни усилия. 

Гунев добави, че при отпускането на пари ЕС не отчита потока от мигранти, който не е допуснат до страната ни, а само заловените.

Как се справяте с все по-високите цени на храните?

Купувам по-малко количество храна, но държа на качеството.
21%
Все по-рядко посещавам заведения, храня се почти изцяло вкъщи.
35%
Лишавам се от дрехи и културни мероприятия, за да не правя компромис с храната.
19%
Не се лишавам от нищо в магазина, но следя повече промоционалните цени.
21%
Разликата в цените не се усеща от домакинството ни, имаме високи доходи.
4%
Общо 1000 гласа

Гледайте целия разговор във видеото.