Драгоманци не се притесняват от мигрантите: Тук им е изходът за Европа, често има полиция

Заловените афганистанци били без документи и на възраст между 15 и 30 години

20.03.2023 | 18:45 Редактор: Ирена Бакърджиева

Отново гонка между полиция и нелегални мигранти - този път край Драгоман. Около полунощ бусът, който ги е превозвал, пада в канавка край Алдомировското блато. Има жертва и ранени.

Снощи около полунощ е получен сигнал за автомобил, който не спира на полицейско разпореждане. Следва гонка с полицията. Заради високата скорост водачът губи контрол над превозното средство, удря се в пътен знак, а няколко метра по-надолу се преобръща и пада в канавката.

В автомобила са били 16 души. При катастрофата един загива на място, останалите са откарани в столичните болници "Света Анна", "Пирогов" и ИСУЛ. 8 от тях са прегледани, изписани и предадени на полицията. Останалите са без опасност за живота.

"Само един е в болницата. Приет е в клиника по неврохирургия. Болният е в съзнание, добро общо състояние. Разговаря, не разбира нито български, нито английски. Говорих с него на турски, няма ясен спомен за случилото се, предимно е психически травмиран", обясни доктор Денис Игоревич от ИСУЛ.

Мъжете са били без документи, по техни думи са на видима възраст между 15 и 30 години. Водачът на превозното средство е 34-годишен сърбин. Задържан е. Хората от околността казват, че не се притесняват от мигрантите, въпреки че пътят им за Европа минава през Драгоман.

"Тук им е изходът за Европа, много ясно, но може би трябва да се засили охраната долу при турската граница, оттам идват", смята жител на Драгоман.

"Много често, когато излизам на пътя, виждам полицейска кола, която минава, чувала съм само, не съм виждала слава богу, но щом дотук стигат от турската граница", коментира друг човек.

Вътрешният министър също коментира инцидента.

"При тези наказания, които се дават, никой не спира на стоп палка и се стига до тези преследвания, които се наблюдават", посочи Иван Демерджиев.

По случая е образувано досъдебно производство. Тече и разследване.

Вижте повече в репортажа на Анелия Георгиева.