България сутрин

Всеки делник от 7:00 часа
още

Д-р Бацелова: Очакван е бумът на варицела, ваксината е най-сигурният начин за предпазване

Хоспитализацията не е задължителна, тя се налага по преценка на лекаря, посочи епидемиологът

15.03.2023 | 08:52 Редактор: Михаела Димитрова

Бум на варицела във Великотърновска област. Анализът на експертите показва, че засегнати от заразата са седем от десетте общини в областта.

"Нормално е да има бум, тъй като в България ваксината за варицела е с много нисък обхват, прилага се у нас от 2019 година. В момента е сезонът на варицелата, на скарлатина, така че е напълно очаквано. Няколко години заради противоепидемичните мерки срещу Ковид-19 бяха ограничавани контактите на децата, а варицелата си е изключително заразно заболяване", обясни епидемиологът д-р Христиана Бацелова в ефира на "България сутрин".

Тя подчерта, че епидемични взривове започват най-често след кoнтакт с болен от херпес зостер. По нейни думи ваксината е най-сигурният начин да се предпазим.

"Пациент, който е доказан с варицелa, трябва да остане в изолация за определено време. Хоспитализацията не е задължителна, тя се налага по преценка на лекаря. Ако лицето е в тежко състояние, тогава се налага хоспитализация", уточни д-р Бацелова пред Bulgaria ON AIR.

"Заболяването започва с грипоподобна симптоматика, излиза един много характерен обрив. Той започва от окосмената част на главата или в устната кухина. Малките деца може да отказват да се хранят. След това обривът може да излезе отпред на корема, по гърба, накрая по ръцете. Характерна е отпадалност, нервност", обясни епидемиологът .

По нейни думи вирусът е изключително заразен, затова 95% от населението е преболедувало варицелата в детска възраст.

"Ваксината може да се приложи от 9-месечна възраст. Тя може да се поставя на контактни лица до 3-и или 5-и ден от контакта и ще предотврати разболяване на тези контактни", подчерта д-р Бацелова.

Относно договора, който България иска да прекрати с Pfizer, епидемиологът коментира, че е грехота да изхвърляме ваксини, които могат да спасят човешки животи.

"Няма логика да вземаме прекалено много ваксини, които след това ще изхвърлим. Виждаме, че в България има нежелание за ваксинация. Трябват ни ваксини с висока ефективност. Не смятам, че ще бъдем оставени без никакви ваксини срещу Ковид-19", категорична е д-р Бацелова.

Гледайте целия разговор във видеото. 

1
2 rate up comment rate down comment 0
Иван
преди 2 месеца
За кого работи тази докторка щом рекламира частен корпоративен продукт като ваксините? Кой Сигнализирай за неуместен коментар