България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Липса на кадри и здравна култура - как да помогнем на хората в малките населени места?

Адвокат Свилена Димитрова и д-р Росен Разбойников посочиха проблемите и начините за справяне с тях

15.03.2023 | 08:15 Редактор: Михаела Димитрова

За поредна година програмата "Забавно лято, грижовна есен", създадена от Фондация BCause с финансовата подкрепа на "Филип Морис България", поставя акцент върху грижата за възрастните хора. Лекари обикалят малките населени места, за да прегледат пациентите. 

"Българската болнична асоциация за втора година е партньор на фондация BCause в реализирането на този проект. За нас наистина е огромна чест, че успяваме да изпълним плана, който са си поставили от фондацията, финансирани от "Филип Морис", за да могат хората в отдалечени райони да получат достъп до услуги, които нямат или не ползват", каза председателят на Българската болнична асоциация адвокат Свилена Димитрова в "България сутрин".

"Тази година успяхме да прегледаме около 40% повече пациенти, отколкото през миналата година. Колегите не са връщали никого. Въпреки че проектът е за хора над 60 години, цифрите показват, че по-голямата част от прегледаните са под 65 години, но с идеята никой да не бъде върнат и примерите от това наистина са впечатляващи", допълни тя.

"От болницата тръгнахме няколко екипа в сферата на гастроентерологията, ортопедията, съдовата хирургия, бяхме разделени на две групи и обхванахме доста хора, които минаха по прегледи", коментира д-р Росен Разбойников от болница "Св. София".

По негови думи хората в тези населени места забавят, отлагат или не посещават редовно специалисти.

"Има някои неща, с които не могат да се справят, специфични симптоми. От друга страна самите болни, лично мнение, че не посещават редовно лекари в хода на едно ежедневие, пропускат, симптоматиката стига до степен, в която се изискват спешни посещения при лекар", обясни той пред Bulgaria ON AIR.

Д-р Разбойников посочи, че над 50% от хората, дошли на чист профилактичен преглед, са имали заболявания, без да знаят за тях.

"На нов преглед се ходи рядко, дори се ходи в моменти, когато е изпуснат подходящият момент за лечение, а се започва с лечение на заболяванията им. От болните, които сме прегледали, имахме над 30%, които сме хоспитализирали", добави гостът.

На въпрос как може да се реши този проблем, адвокат Свилена Димитрова отговори, че освен проблем с кадрите, има такъв и със здравната култура на населението. 

"Проблемът с кадрите е водещ в сектор "Здравеопазване". Той трябва да бъде решен спешно, особено като говорим за насърчаване на младите хора да бъде даден път, да бъде дадена възможност за развитие и професионално израстване, но с тези прегледи имаме ниска и незадоволителна здравна култура на населението", уточни тя.

Димитрова отбеляза, че Българският лекарски съюз предлага плавно увеличаване на здравните вноски, което да достигне до 12%.

"Винаги когато се повдигне въпрос, че България отделя твърде малко от брутния си вътрешен продукт за здравеопазване, винаги е неудобно и се намираме в предизборна кампания, никой не иска да се ангажира със сериозен поглед около проблема. Лекарският съюз акцентира върху него неслучайно, икономическите анализи показват огромен дефицит", обясни тя.

"Не трябва решенията да идват от специалистите, нормално е да идват от страна на държавата. Ние сме в ситуация да бъдат предлагани от организации, специалисти, защото държавата не се справя. Кой друг освен нас може да инвестира в собственото си здраве?!", подчерта Димитрова. 

Гледайте целия разговор във видеото.