Болницата в Добрич съди 136 медицински сестри

Ефективната стачка на медицинските специалисти е насрочена за 10 ноември

07.11.2022 | 18:05 Редактор: Петя Кръстева

В болницата в Добрич от 10 ноември започва ефективна стачка. Междувременно ръководството на лечебното заведение е предявило искове срещу 136 медицински сестри, които от 13 октомври предупредително спират работа за по час на ден. Делото е насрочено за 9 ноември.

Наталия Йорданова е дългогодишна акушерка в неонатологията в Добрич. Призована е в съда както и останалите ѝ колеги, които от 13 октомври предупредително спират работа по 1 час на ден. 

"Шокирана съм, както всички. Ние отстояваме едни елементарни човешки права. Живеем в правова държава", категорична бе тя.

По думите на Снежана Николова, която е председател на Синдиката на медицински специалисти в МБАЛ – Добрич, "директорът ще ни съди, защото си търсим правата, защото искаме достойно заплащане и по-добри условия на труд".

Ако пристъпят към ефективни стачни действия, медицинските специалисти ще бъдат по работните си места, но няма да изпълняват функциите си. 

"Той трябва да осигури за отделенията персонал, който да не прекъсва работата на болницата. Ние сме длъжни към обществото, затова не трябва да се спира работата и да си попълнят отделенията, които са на 100% в стачка", заяви Николова. 

Според директора на добричката болница стачните действия са в разрез със Закона за уреждане на колективния трудов спор, затова е завел искове. "В момента това действие ще докаже в Окръжния съд дали стачката е законна или незаконна", коментира д-р Георги Желязков. 

Междувременно болничното ръководство подписа колективен трудов договор със синдикалната организация на КТ "Подкрепа". Условията в него обаче не удовлетворяват медицинските работници.

Вижте повече в репортажа на кореспондента ни.