Криза за медици в Горна Оряховица: 75-годишен хирург прави по няколко операции на ден

Средната брутна заплата на лекар специализант е малко над 2000 лева

02.11.2022 | 18:00 Редактор: Елеонора Танева

Втората най-голяма общинска болница в страната спешно търси специалисти. В лечебното заведение в Горна Оряховица са обявени 18 свободни работни места за лекари от почти всички специалности.

Въпреки че е на 75 г., д-р Елиас Хаддад прави операции, дава нощни дежурства, а по време на пандемията беше постоянно и в Ковид отделенията. 

"Сега ме заварвате - свършихме една операция, почваме втора и след това ще имаме още една лапароскопска, към 4-5 часа може да свършим. Досега оперирам без очила. Не ни интересува материалната страна, това е нещо вътре в сърцата ни - че трябва да работим и да помогнем на хората. И докато имам сили, аз ще дам всичко от себе си да помогна на болните", категоричен е хирургът.

Средната възраст на лекарите в горнооряховската болница е 57 години, голяма част от тях са пенсионери.

"Търсим специалисти практически от почти всички специалности, които имаме в нашата болница, като почнем от хирургичните, акушер-гинеколози, уши-нос-гърло и се мине през терапевтични вътрешни болести, гастроентерология, пулмология, кардиология, неврология, ендокринология, клинична лаборатория най-вече", посочи управителят на болницата д-р Иван Иванов.

В момента в болницата работят близо 20 лекари - специализанти, бъдещи акушерки и медицински сестри.

"Планът ми е като взема специалност, да започна да работя в болницата. По принцип си харесвам нашия регион и никога не съм имал идея да работя в чужбина, да напускам България. Не можеш да опишеш чувството, когато видиш човек, на когото си успял да помогнеш", казва специализантът по пулмология Илия Тихов.

"Търсим млади лекари, за да ги научим, да им предадем нашите знания, но за съжаление всички бягат в чужбина", коментира д-р Елиас Хаддад.

Средната брутна заплата на лекар специализант е малко над 2000 лева, но въпреки това млади лекари трудно се намират.

Вижте повече в репортажа на кореспондентите ни.


1
1 rate up comment rate down comment 0
Млад специалист
преди 1 година
Направете заплатата НЕТО 2200 лв и може и да стане нещо Сигнализирай за неуместен коментар