fallback

Пациенти пътуват 30 км за преглед, тече подмяна на общественото здравеопазване с частно

Болните проблеми коментират Мими Виткова, Галя Захариева и Пенка Георгиева

09.03.2023 | 09:06 Автор: Елеонора Танева

В Нова Загора няма звено за неотложна медицинска помощ. Хората са принудени да пътуват 30 км до Сливен или до по-далечна Стара Загора. 

"Ние имаме Спешно отделение, във филиала на Спешната помощ. Проблемът е в неотложната помощ, която общопрактикуващите лекари трябва да осъществяват, те са се насочили към болнично заведение в Сливен. Пациенти идват в Спешното отделение в Нова Загора в рамките на общинската болница. Проблемът идва, когато се прецени че помощта, която търсят гражданите, не е спешна", уточни кметът на Нова Загора - Галя Захариева пред "България сутрин".

Местната власт се е опитала да изиграе ролята на медиатор между общопрактикуващите лекари и лечебните заведения, но неуспешно. Кметът посочи, че има отказ от личните лекари да организират помежду си практика за нощни смени. 

"Неотложната помощ трябва да я решат общопрактикуващите лекари. Предоставено им е и помещение в болницата, но засега то остава празно. Въпрос на организация на общопрактикуващите лекари на територията на общината е. Те да сключат договор с нашата общинска болница или със Спешния център в Сливен. Тогава идва проблемът с кадрите. Нужно е да има екип от лекари, който в малките градове е трудно да бъде сглобен", посочи Захариева.

По думите на бившия здравен министър Мими Виткова претоварването в спешната помощ е заради липсата на неотложна. 

"Що за неотложна помощ е на 30 км от Нова Загора до Сливен. Пациентите отиват в Спешната помощ, където настъпва претоварването, побоищата и всичко, на което сме свидетели. МЗ да отговори как е организирана неотложната помощ в страната. Извънболничната помощ е изцяло приватизирана. Тече процес на тотална подмяна на общественото здравеопазване с частно. Частният субект не е елемент от националната сигурност, а здравната система е елемент от нея", посочи Виткова пред Bulgaria ON AIR. 

Тя подчерта, че "бедна България готви безплатно най-скъпо платеното образование за Западна Европа и Америка", а щом студентите по медицина завършат, отиват на Терминал 2.

"Трябва да са въведе изискване - избираш или да  върнеш това, което е инвестирано в теб, или си плащаш образованието и после решаваш свободно къде да продължиш", препоръча бившият здравен министър.

Гостът припомни и проблема с възрастта на общопрактикуващите лекари. Изчисленията ѝ показват, че до 5-10 г. дефицитът на лекари в страната ще бъде огромен. Посочи също, че специализантите не са желани в болниците, защото черпят от Фонд "работна заплата".

"Вирусът е политически и решението му е трудно, защото виждаме, че то е решение за цялата държава, а здравната система е само един сегмент", заключи Мими Виткова.

Пенка Георгиева от пациентска организация "Заедно с теб" също е убедена, че политическата нестабилност е една от причините за проблемите в здравеопазването. 

"Звено за неотложна помощ трябва да поема пациентите на личните лекари, не да натоварва Спешната помощ. Кой ще работи в тези неотложни звена, как ще бъде заплащани - това са неща, които следващият парламент трябва да реши. Първата стъпка е да организира среща между БЛС, пациентските организации, експерти и да се намери решение за законодателна промяна, за да се осигури достъп до лечение. Ние сме на първо място по смъртност, хората умират, поради липсата на достъп до медицинска помощ", категорична е Пенка Георгиева.

Та даде съвет за бързо решаване на проблема -  общопрактикуващите лекари да се обединят в групови практики спешно и да дават на ротационен принцип дежурства, за да се осигури достъпа до неотложна помощ. Убедена е, че по този начин ще намалее агресията към лекарите.

Гледайте целия разговор във видеото.

fallback
Още от България сутрин
fallback