България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Има ли бъдеще о. "Св. св. Кирик и Юлита" край Созопол? Посещават го делегати от ЮНЕСКО

Там предстои да бъде изграден Световен Център за изкуствата

08.03.2023 | 08:05 Редактор: Елеонора Танева

Делегация от ЮНЕСКО пристигна в Созопол, където ще посети остров "Св. св. Кирик и Юлита". Там предстои да бъде изграден Световен Център за изкуствата. Проектът е получил тласък по времето, когато министър на културата е бил проф. Велислав Минеков. 

"Концепцията за острова включва превръщането му в средище на експозиции, култура, археология, изкуства. Последните 15 г. той тъне в разруха, което е меко казано престъпление. Там е сградата на бившето рибарско училище, която е паметник на културата, но е в плачевно състояние. Държавата е липсвала там последните 15 г. Това е зона, която в миналото беше военна база, има ток, вода, добър кей. И да бъде изоставена -това е нехайство", заяви кметът на Созопол Тихомир Янакиев пред "България сутрин".

Финансирането на проекта не е по силите на община Созопол, затова се търси международна подкрепа. 

"Предварителните изчисления показват, че ще трябват над 100 млн. лв. От ЮНЕСКО не очаквам финансиране, но това са хората, които могат да представят канали, международни връзки и контакти за набиране на нужното финансиране. В него трябва да участва и българската държава", категоричен е кметът.

Делегацията ще бъде заведена на място на остров "Св. св. Кирик и Юлита", който има потенциал да стане богатство не само за Созопол и България, но и за Европа.

Гледайте целия разговор във видеото.