България сутрин

Всеки делник от 7:00 часа
още

Нощувката стига до 20 хил. евро: Сега е времето за резервации с отстъпки за ранни записвания

Имаме места, на които увеличението от миналото лято може да бъде 50%, каза доц. Румен Драганов

06.03.2023 | 08:40 Редактор: Петя Кръстева

Почивките в някои дестинации в страната ще скочат с над 30%, с 19 на сто по-скъпи ще бъдат и пакетите в хотелите.

Колкото по-рано вземам решение за пътуване, толкова по-евтино може да излезе. В момента на излизането на билетите може да си закупите такива с 50% по-евтини, дори може да откриете такива по 1 евро. Вече текат ранните записвания, които отбелязват ръст. Съществува и опцията "пазаруване в последния момент", когато също има спад на цените, тъй като тогава остава това, което никой не е купил. Третият начин за пътуване е "където ти видят очите". Българинът избира да прекара лятото си у нас. Това заяви директорът на Института за анализи и оценки в туризма (ИАОТ) доц. Румен Драганов. 

По думите му българинът пътува зад граница средно 1-2 пъти годишно, но пътуванията в рамките на страната са 21 млн.

"Най-скъпите цени са настаняване се движат средно около 15 000-20 000 евро за нощувка. Средното поскъпване за миналата година се движеше в рамките на 16,5%. Имаме места, на които увеличението може да бъде 50%, но и такива, запазващи цените си", поясни той. 

Според него увеличението на цените се дължи на "поскъпването на енергоносителите, храните и повишаването на заплатите в сектора на туризма, а също и връщане към нормалността".

"Поскъпването няма да доведе до отлив на туристи. Самолетите са пълни. За да не създаваме недоволни клиенти, трябва цената на бъде такава, че да мястото да бъде заето максимум на 90%", категоричен бе той. 

Пред Bulgaria ON AIR Драганов подчерта, че руските туристи не са спирали да идват у нас.

"Ще продължим да имаме руснаци, идват през Истанбул, Белград и Дубай. Броят им обаче не е на нормален туристически пазар. Събитията между Русия и Украйна тласнаха много европейци да пътуват до България. През ноември, октомври и декември имаме 10% ръст над числата от 2019 г. - най-добрата предпандемична година. Има голям интерес от Полша и Германия", отбеляза той.

Драганов обобщи, че украинските бежанци ще помогнат на сектора да реши проблема с липсата на кадри.

Гледайте целия разговор във видеото.