България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Зарков: Трябва ни закон за личния фалит, реалистично е през октомври да влезем в Шенген

"Вдигането на наказанията за каналджийство само по себе си не води до ефект", смята правосъдният министър

02.03.2023 | 09:17 Редактор: Петя Кръстева

Предлагат нови правила за личния фалит. Законопроектът получи зелена светлина на първо четене от депутатите, но заради краткия живот на парламента сега всичко трябва да започне отначало. Новият законопроект е подобрен.

"Единствено у нас все още няма Закон за личния фалит, макар в България да има много хора, които биха могли да се възползват. От този закон може да се възползва добросъвестният длъжник. Системата у нас е направена така, че много бързо може да те въвлече - има случаи, в които на човек му се взима всичко изкарано над минималната работна заплата и 10 години по-късно дължи повече, отколкото когато е взел своя кредит. Всички тези ситуации водят до това, че на добросъвестните длъжници им е по-трудно да излязат от спиралата от тези, държащи се като мошеници", заяви служебният министър на правосъдието Крум Зарков в ефира на "България сутрин". 

По думите му процедурата може да бъде отворена, ако даден човек е задлъжнял за повече от 6 месеца с над 10 минимални заплати. 

"Откривате процедура пред съд, след което кредиторите се събират на едно място, назначава се синдик и се прави погасителен план. Всички добросъвестни длъжници губят от сегашната ситуация", поясни той и допълни, че рисковете от злоупотреби са много високи. 

Министърът коментира твърденията на Бойко Борисов, че Асен Василев, Кирил Петков и Христо Иванов умишлено са саботирали промени, свързани с правосъдната система.

"Няма да се връщам назад и да казвам кой е виновен и кой - не. Истината е, че всички са виновни, когато нещо не стане. Когато обаче се случи - всички трябва да носят позитив", категоричен бе гостът. 

Крум Зарков отбеляза, че при добро желание Законът за личния фалит може да бъде приет за месец и половина.

КАНАЛДЖИЙСТВОТО И ТРАФИКЪТ НА ХОРА

"Мигрантите и трафикът на хора се организират от международни организира групи. Ние хващаме шофьорите, но много от организаторите не са в България. Противодействието няма да е достатъчно ефективно при липса на съдействие на международно ниво", смята правосъдният министър. 

Зарков припомни, че в Министерството на правосъдието са върнали вече закрития Съвет за криминологични изследвания, чиято първа задача е била да изготви анализ на ефективността на закона по отношение на наказанията за трафик на хора и каналджийството. Той предвижда наказание от 1 до 6 години затвор и големи групи.

"Вдигането на наказанията само по себе си не води до ефект. Много по-ефективна е неизбежността на наказанието", каза правосъдният министър пред Bulgaria ON AIR.

ШЕНГЕН

"Влизането на България в Шенген ще заздрави охраната на на външната граница на ЕС и само по себе си няма отношение към мигрантския поток", изрази мнение Зарков по отношение на изказването на нидерландския премиер Марк Рюте, че бежанци преминават границата ни за 50 евро.

"Спомена се дата през октомври. Според мен тя е реалистична за влизането ни в Шенген, ако всички проявят отговорност", допълни министърът.  

СКАНДАЛЪТ С ТЕЦ-овете

"Европрокуратурата изнесе доста сериозни данни. От една страна, става дума за измама - хората чуват за емисии на въглероден двуокис, но едва ли им говори много, пазарът е за милиони. Другият аспект е, че това е отрова, която дишаме всеки ден", заяви той. 

Зарков смята, че "прокуратурата не е безсилна, но има и твърде много случаи, в които чакаме да се случи нещо отвън".

Гледайте целия разговор във видеото.