Демерджиев: Присъединяването на България е в интерес на Шенген, не е благоволение

Министърът и хърватският му колега обсъдиха и засилващия се мигрантски поток

01.03.2023 | 16:01 Редактор: Петя Кръстева
Демерджиев: Присъединяването на България е в интерес на Шенген, не е благоволение

Вицепремиерът и министър на вътрешните работи Иван Демерджиев бе на работна визита в Република Хърватия по покана на своя колега Давор Божинович. Двамата министри обсъдиха присъединяването на България и Румъния към Шенген, засилването на мигрантския натиск по външните граници на ЕС и справянето с него.

"За нас подкрепата на Хърватия за Шенген е важна - тя е силна, опитът, който бе споделен, ни помага изключително много. Важно е, че и двете страни разбираме, че присъединяването на България и Румъния е в интерес на страните от Шенген, а не някаква форма на благоволение към двете държави. България и Румъния са част от  решението на проблемите, които възникват в рамките на Шенгенското пространство, а не държави, които ще създадат допълнителни проблеми или ще задълбочат съществуващите", заяви българският вътрешен министър.

В рамките на срещата Демерджиев  коментира усилията, които българската държава полага при опазването на външните граници на Съюза.

"За нас е радостно, че тези усилия се оценяват както от страна на ЕК, така и от страна на останалите държави членки. Започваме да срещаме все повече помощ и разбиране в това отношение", отбеляза той. Предвид отчитането на засиления мигрантски натиск и тенденцията той да остане такъв през следващите години, двамата министри отчитат  необходимостта от много бързи и категорични действия от страна на ЕС и от страна най-вече на Европейската комисия.

"Бързината и категоричността на тези действия ще дадат  отговор  на въпроса ще успеем ли да се справим с мигрантската вълна, която се надига, или тя ще ни създаде сериозни проблеми", смята Демерджиев. Той изрази увереност, че Европа и  Европейската комисия ще намерят сили за бързи и точни решения на тези въпроси, за да се справим успешно с мигрантската криза.

"В лицето на Хърватия намираме надежден партньор, с който водим много тесен и успешен диалог, касаещ организираната престъпност и в частност  международните организираните престъпни групи, които се занимават с нелегален трафик на мигранти", каза още министърът. 

Снимка: БГНЕС