България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

99% от мигрантите биват залавяни без документи и не могат да бъдат съдени

Адвокат Людмил Рангелов посочи, че санкциите за каналджиите са от 1 до 10 години затвор

02.03.2023 | 08:13 Редактор: Михаела Димитрова

Пореден случай с мигранти, които са превозвани и скрити в камион. Шофьорът е турски гражданин. Продължават въпросите относно това дали се задълбочава  проблемът с мигрантите и има ли как да овладеем ситуацията.

"Преди правното безсилие има фактическо безсилие, защото мигрантите минават в такива големи бройки, че действително срещу тях трудно може да се реализира изискването на Наказателния кодекс - всеки от тях да бъде съден за това, че е преминал през границата без разрешение", обясни адвокат Людмил Рангелов в "България сутрин".

Според него няма проблем в закона по отношение на санкциите, които са предвидени за лица, които преминават нелегално през границата и тези, които им помагат да преминават през страната.

"Тези всичките хипотези законът ги е уредил подробно. Санкциите за каналджиите са от 1 до 10 години. За другите, които подпомагат преминаването през страна, е от 1 до 6 години. Престъпникът не се притеснява от строгостта на закона, а от степента на възможност да бъде приложен срещу него", категоричен е адвокат Рангелов.

По негови думи това, че се окуражават все повече нови превозвачи и организатори, се дължи на обстоятелството, че в много от случаите успяват без проблеми.

Относно арестувания 18-годишен младеж, превозвал мигранти на автомагистрала "Тракия", адвокат Рангелов коментира, че най-вероятно момчето ще получи по-лека присъда, тъй като не е било съдено преди, а за неговия случай законът предвижда от 1 до 6 години.

Като голям правен проблем той определи това, че 99% от мигрантите идват без документи, като така не могат да бъдат съдени.

"Тези лица не са бежанци, не са такива и по директиви на Eвропейския съвет. Тези лица минават без документи за самоличност. За да го съдим, трябва да знаем кое е това лице. Може да даде всякакви данни за себе си и това може да е присъда, хвърлена във въздуха. Тук може да се спекулира с пълнолетие и непълнолетие, това е умишлено", каза гостът на Bulgaria ON AIR.

Относно случая в Драгоман, адвокат Рангелов обясни, че случаят ще се разследва в нашата страна. "България не работи добре с турските власти, те минават през цялата ѝ страна и успяват да стигнат нашата страна - там някъде трябва да се спре достъпа."

Гледайте целия разговор във видеото.