fallback

Доц. Бенатов година след началото на войната: Всички вярват, че Украйна ще победи

"Много е важно, че има голяма солидарност от Запада", заяви кореспондентът на Bulgaria ON AIR

24.02.2023 | 08:17 Автор: Искра Ангелова

Една година по-късно в Украйна ситуацията остава все така притеснителна. В градовете отново се чуват предупредителни сирени. Често на места няма ток и отопление.

"Днес се събудих в 5 ч. сутринта, както и преди една година, но с радостното усещане, че няма въздушна тревога. Спокойно е, но вчера до границата с Беларус отново имаше действия от страна на руснаците - изглежда повече като провокация. Има активизация и на границата с Молдова", каза кореспондентът на Bulgaria ON AIR доц. Даниел Бенатов.

Признава, че изминалата година е била доста тежка.

"За мен най-силен отпечатък е консолидацията на украинското общество и че след една тежка година хората вярват в победата. Дори от приятелите ми, които се намират в Бахмут, не чувам паника. Всички вярват, че ще има победа. Действахме много правилно спрямо нашите приятели, познати, възрастни хора, купуваме различни неща", допълни доц. Бенатов за "България сутрин".

"Когато съм в Киев и работя със студенти, моята съпруга ми казва: "Чува се сигнал за въздушна тревога, трябва да се скрием". Аз съм ядосан, защото тъкмо съм започнал да говоря нещо интересно на студентите. Първата вечер беше най-трудно, когато тръгнахме от Киев. До последно не исках да тръгвам, но знаех, че на съпругата ми ще ѝ е тежко, ако стане нещо", поясни доц. Бенатов.

И бе категоричен, че Украйна ще устои на ударите.

"Преди една година не вярвахме, че ще има "Patriot". Предполагам, че след време ще получим и самолети. Много е важно, че има голяма солидарност от Запада. Приятно е, че и България подкрепя Украйна. Още в първите часове на войната усетих подкрепа от моите приятели от България. Но не всички разбират какво се случва при нас", добави той.

Гледайте целия разговор във видеото.

fallback
Още от България сутрин
fallback