България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Цената на дървесината със скок от 100% за година, има съкращения в дървообработващи фирми

Нужно е устойчиво стопанисване, насърчаване на механизирания дърводобив, заяви Петър Дишков

21.02.2023 | 09:39 Редактор: Елеонора Танева

Много заводи в дървообработващия сектор у нас спират работа заради високите цени на дървесината.

"Цената на дървесината е една от най-високите доставена при крайния потребител - производителя. През последната година е над 100% увеличението. Две са причините - ограничено производство при повишеното търсене. След Ковид кризата при дървообработването  има голямо търсене на мебели и дървесни материали. Втората причина - през 2021 г. служебното правителство, в лицето на министър Бозуков, издаде заповед за ограничаване с 30% на възобновителните сечи в горите на възраст над 12 г., което създаде вакуум на пазара", заяви представителят на Браншова камара на дървообработващата и мебелна промишленост Петър Дишков в студиото на "България сутрин".

Той посочи, че дърводобивът у нас е на ниво от средата на миналия век. Работи се със стари руски машини, извършва се примитивен дърводобив.

"Имаме огромен потенциал от гори, които трябва да се стопанисват правилно. Дървесината, ако не се добие, създава огромни здравословни проблеми в гората, едва 8% от горите у нас са естествени. Нито един бранш не иска да влияе негативно върху гората. Нужно е устойчиво стопанисване, насърчаване на механизирания дърводобив, който е щадящ и проследим", призова Дишков чрез Bulgaria ON AIR.

Над 60 000 човека работят в сектора. Над 50% от българските дървопреработватели работят с намален капацитет. 

"Изпратили сме писмо до министър-председателя с молба за съдействие. Разговори са водени и с последните министри на земеделието и горите. Дружеството, в което работя, успява да предприеме мерки - изпращаме служители в заводи в чужбина. Но при малките фирми има съкращения, несигурност", заяви гостът.

Гледайте целия разговор във видеото.