България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Хората с ТЕЛК месеци са без пенсии за инвалидност, купуват лекарства с бързи кредити

Павлина Григорова предполага, че ще има нови протести, ако не се доведат нещата до финал

15.02.2023 | 08:35 Редактор: Ирена Бакърджиева

Изплащането с удължен срок на пенсии за инвалидност по списъците на Министерството на здравеопазването ще се извърши през първата половина на март - това информират от Националния осигурителен институт.

"Този хаос не е прекратявал, защото той си продължава от преди приемането на новата медицинска експертиза и преди приемането на Закона за хората с увреждания. Нищо не се промени, батакът стана малко по-сложен и по-голям, защото нито екипите на ТЕЛК са готови да работят по старата наредба, нито НОИ има някакво разпореждане, установен начин, по който да възстанови старите плащания и нереализираните плащания на хората с увреждания", заяви един от организаторите на протестите за Наредбата за ТЕЛК - Павлина Григорова, в студиото на "България сутрин".

По думите ѝ пред Bulgaria ON AIR тези хора не могат да бъдат компенсирани, а месеци наред са били без доход, когато са имали нужда от лекарства и се е наложило да посегнат към бързи кредити, за да оцелеят. Григорова е категорична, че решението на НОИ в началото на март да бъдат изплатени забавянията, е късен период.

"Липсата на нормативна база, която да даде строги правила, по които да се работи – това е проблемът. Всяка една комисия на ТЕЛК, всяко едно РЗИ, всички са с някакви волни програми и собствени правила. Предполагам, че ще има нови протести, ако не се доведат нещата до финал", посочи Григорова.

Гледайте видеото с целия разговор.