България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Петър Витанов: Болно е - всички дават за Турция, за Сирия няма. Санкциите временно да паднат

Евродепутатът призова да се търси мирно решаване на войната в Украйна

10.02.2023 | 09:16 Редактор: Елеонора Танева

Вълната от солидарност към Турция и Сирия продължава да расте. Европейският съюз ще предостави допълнителна спешна подкрепа на двете държави чрез Механизма на ЕС за гражданска защита и спешна хуманитарна помощ на стойност 6,5 милиона евро.

"Самата Сирия на 8 февруари е потърсила помощ по въпросния механизъм и предстои да получи 3,5 млн. евро. Турция поиска помощта още на 6 февруари, отпуснати са немалко средства, пари за спасители, за първа помощ. Това което виждам по средствата за масово осведомяване, е почти безплатни полети за доброволците към Турция, от друга страна - как бедстват в Сирия, нямат средства и помощ и е кошмарно. И си задавам въпроса "Има ли някаква човешка солидарност или и тя трябва да бъде политкоректна", коментира евродепутата Петър Витанов в студиото на "България сутрин".

Той подчерта, че в Сирия няма възможност дори да се преведат средства по банкови сметки. Така човек и да има желание да дарява, няма как да го направи. 
"Не знам дали блокирането на сметките е само следствие на европейските санкции, от една страна са силите на Асад, от друга - бунтовниците. Това което виждам извън покъртителните кадри - за Турция има, всеки се опитва да помогне, за Сирия няма. Болно е, когато има такива разлики", заяви Витанов.

Пред Bulgaria ON AIR евродепутатът изрази позицията си, че е редно санкциите временно да бъдат свалени, за да може д се помогне н бедстващите в Сирия, макар помощта вече да е закъсняла и да са загубени човешки животи, които е можело да бъдат спасени.

"Когато става дума за природа, човекът е безсилен, но когато става дума за друг тип конфликт, в който се отнема човешки живот, има какво да се направи. Общото усещане за разграничение го има. Хората са хора, без значение къде са", добави Витанов.

Лидерската среща в Брюксел - "Европа е единна в посочването на виновник, но не и по какъв начин да свърши войната"

"Всяко действие от едната страна води до противоположна реакция с по-голяма и разрушителна сила от другата. Въпросът е кога поставяме края, дали няма да е твърде късно и мащабът на конфликта да се разрази до степен да няма връщане назад", коментира Витанов.

Той разкритикува Европа и ЕС, че не търсят достатъчно инициативи за мир.

"Европа сякаш няма самостоятелна теза в този конфликт, оставяме инициативите в медиатори, които са извън ЕС като Турция. Въпросът е възможно ли е да се говори въобще за военна победа. Очаквам все повече инциденти като от ноември, очаквам да се повтори. Знаем, че всяка война завършва с политическо споразумение и Европа трябва да се върне на дипломатическото поле", призова Витанов. 

Както и за това при определяне на санкции да се внимава те да не окажат по-голяма щета върху нас, а не върху Русия. Както по думите му би станало, ако се наложат санкции за ядрената енергетика.

Бъдещето на БСП

Евродепутатът, който е член на Националния съвет на БСП, коментира предстоящия Конгрес на партията. Определи го като място, на което може да се разплете възела в левицата.

"Логиката е, когато губиш - да се смени цялото ръководство, те имат място в БСП, никой не иска да ги сатанизира, но трябва да се отстъпи встрани, за да има прилив на нова енергия. Хартиената коалиция е възможна, всичко е възможно да го видим, но това би било краят на БСП", заяви Витанов.

Очакванията му са редовно правителство да има след местните избори.

Гледайте целия разговор във видеото.


6
1 rate up comment rate down comment 0
madrina
преди 1 година
"5,3 млн. души се нуждаят от подслон след земетресението", според ООН, но загиналите са са само 3300. Как стават тези разрушения?Или щом са сирийци да скрием истината, за да омаловажим проблема?И тези хора до вчера имаха проблем, не "икономически и с Ковид", а с реална ВОЙНА, с повсеместни бомбандировки, изнасилвания и *** на над 1млн. души.Къде е хуманизма на западния свят, който дава молиарди за оръжия в Украйна и няколко милиона за Сирия след такова бедствие.О, и нямало да има ембарго ... Сигнализирай за неуместен коментар
5
1 rate up comment rate down comment 1
Райчин Рачев
преди 1 година
може ли не0либералната хуманност да бъде хуманна!?когато по подразбиране , не може да не е политкоректна!Парите от продажбата на заграбения се реинвестират в смърт и разрушения, каква ти хуманитарна помощ! Да излезем от *** на Новговора ! Сигнализирай за неуместен коментар
4
2 rate up comment rate down comment 0
Райчин Рачев
преди 1 година
когато се замисляше Гражданската война, в Сирия, когато се наливаха основите на ИДИЛ и други умерени и неумерени главорези все за същата не0либерална хуманност идеше реч ! някои от Дивия запад бяха сериозно загрижени поради отказа на Асад за прекарване на подходящите тръби през Сирия и прекарване на неподходящите! същите и досега организират пазенето със сащски танкове от сирийците на сирийския нефт! крадат го , ако излезем от *** на Новговора ! Сигнализирай за неуместен коментар
3
4 rate up comment rate down comment 0
Кармен Младенова
преди 1 година
Амиии,има семити,има и други семити,затова нещата стоят така Сигнализирай за неуместен коментар
2
9 rate up comment rate down comment 0
политика
преди 1 година
Отново се вижда двойния стандарт и лицемерието на Запада с неговите "ценности"! Сигнализирай за неуместен коментар
1
0 rate up comment rate down comment 10
Така ли витанов
преди 1 година
Нека да им помогне Путин....нали са с него.... Сигнализирай за неуместен коментар