България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Български спасители в Турция: Имаме данни за 6-ма живи под руините, борбата е за време

Има надежда за още оцелели, заяви Красимир Каракашев

10.02.2023 | 08:39 Редактор: Вяра Димова

Доброволци от доброволческо формирование "Мейдей" България продължават да помагат на пострадалите от земетресението. 

"Намираме се в Караташ - това е почти до границата с Турция, 19-ия по големина град в Турция. Борба за оцелели - това е трети ден, в който работим. Правим каквото можем. Включваме се най-вече с издирване на оцелели. Тази сутрин екипът ни е потвърдил намерени 6 живи човека. Тъй като нямаме тежка техника, екипът е започнал с налична такава. Сутринта е пристигнала тежката техника, колеги са ги сменили", каза ръководителят Красимир Каракашев в "България сутрин"

Екипът на България в Турция е общ, подчерта Каракашев. "Това, че сме няколко формирования не ни пречи. В момента сме повече от 30 човека на място. От днес разполагаме с линейка. От снощи и четириног спасител. Български пожарникари от Швеция са разбрали, че има доброволци на място и дойдоха да помогнат", сподели спасителят пред Bulgaria ON AIR.

Първата сграда, в която екипът насочва усилия, е десет етажен блок. "Колкото и желание да имаме да помогнем - на това нещо се казва палачинка - плоча върху плоча. Не намерихме подход да влезем.  Вчера на две от местата е имало признаци на живот, чували са се звуци. Когато отидохме на терен само по миризма можехме да локализираме, че на място има трупове. Този преход почти 30 часа с автомобил можеше да бъде спестен. Един час да бяхме по-рано тук - можеше да намерим живи хора", заяви Каракашев.

След стъпването на турска почва, екипът веднага е започнал работа, обясни ръководителят на доброволческо формирование "Мейдей" България. "Турската организация има база в този град, пълни се постоянно с екипи. Само снощи дойдоха над 300 човека. Колегите от Израел намериха 7 човека, други колеги в момента изкарват човек. Има надежда", каза той.

По думите му екипът ще остане там още максимум 5-6 дни, тъй като е необходима много сила и енергия.

Гледайте целия разговор във видеото.