Жертвите на опустошителното земетресение в Турция и Сирия надхвърлиха 21 000

Няколко живота бяха спасени при съвместна операция между български и турски спасители

10.02.2023 | 07:11 Редактор: Петя Кръстева

Броят на загиналите след мощното земетресение в Турция и Сирия надхвърли 21 000 души. Според официалните данни - 17 674 души са загиналите в Турция, а 3377 - тези в Сирия. Стотици хиляди хора в двете страни останаха без дом през зимата, а една от причините, възпираща работата на спасителите, е студеното време. Мнозина са настанени в импровизирани подслони на паркинги, в супермаркети, джамии, край пътя или сред руините. Основната нужда често е от храна, вода и топлина.

Около 6500 сгради в Турция са се срутили, а редица други са били повредени при земетресението. Продължават дейностите по разчистването на огромните развалини в търсене на оцелели.

Няколко живота бяха спасени при съвместна операция между българския модул за издирване и местни екипи в Турция, съобщиха от ГД "Пожарна безопасност и защита на населението". Те са оказали съдействие за спасяването на дете на 4 години и възрастен мъж. Д-р Веселин Йолов от Медицинския институт на МВР е помогнал в сложна хирургична и животоспасяваща интервенция.

При претърсване на разрушена сграда в Антакия немската овчарка Норд подава сигнал на своя водач Атанас Уков от отряд Банско. Индикацията, че под руините има оцелели, е потвърдена и от белгийската овчарка Нико с водач Любчо Джолев от отряд Разлог.  След спасителна операция възрастната жена е изкарана от рухнала няколко етажна сграда.

Снимка: БГНЕС