Денят ON AIR

Всеки делник от 18:45 часа
още

След Ада в Турция и Сирия - има ли двойствена политика и какви са грешките на Ердоган?

Георги Димов и Мажд Алгафари коментират ситуацията

09.02.2023 | 21:12 Редактор: Михаела Димитрова

След Ада в Турция и Сирия - как, накъде и има ли двойствена политика, когато става въпрос за Сирия?

Сирия е пълна с чужди войски, как да няма достъп там? Военно присъствие има на Турция, САЩ, Руската федерация и Иран. Прави впечатление, че все пак Турция има най-голямата по численост армия в НАТО и Европа, но някак си не я виждаме, къде е тя, защо не помага там? Отговорът е много прост. Първо армията е в Сирия заради нови територии, второ - при едноличните режими е нужна, за да пази лидера. Затова няма армия. Това заяви бившият консул на България в Одрин Георги Димов в "Денят ON AIR".

Журналистът Мажд Алгафари, от своя страна, сподели, че е говорил със своя братовчедка, която живее в Сирия. Тя му казала, че в страната има не толкова нужда от храна и дрехи, колкото от техника и специалисти, хора, които са работили на терени, има нужда от кучета.

"Те в момента само помагат. Спасителните екипи са важни, тези, които трябва да идват от демократичните държави. Какво не допуска Асад? Три самолета от Алжир още първия ден кацат на Дамаск, два самолета кацат на летището в Алепо от Саудитска Арабия и Катар, тези самолети как кацат, как влизат? Асад поиска вчера помощ. От вчера до днес демократични държави не решиха нищо. За такъв момент решения се вземат на мига. Европа винаги е мълчала, това не е съюз", каза още той пред Bulgaria ON AIR.

По думи на Иван Димов никой не знае точната бройка на загинали от земетресението в Сирия. "Ердоган се изплаши, не го очакваше. До 6 февруари той беше на вълните на 100-годишнината от Турската република и президентските избори. Той има силното желание да се кандидатира и макар че Конституцията в една или друга степен му забранява, Ердоган ще направи всичко възможно да го направи. Тази трагедия ще се отрази на целия живот, започнаха да се правят популистки действия. Започна да го надцаква лидера на опозицията. Започва процес, при и без това силно закъсалата турска икономика, борбата ще бъде наистина жестока в Турция в този период до изборите", коментира бившият дипломат.

Според Димов това, което се случва в Сирия е неприемливо, но и в Турция също има много такива случаи и това поражда обществено недоволство.

"Липсва вода, има опасност от епидемии, липсват лекарства, антибиотици. Като едноличен лидер Ердоган сам си призна: "Извинете ме, забавихме се", подчерта още той.

Гледайте целия разговор във видеото.