БСП: Лъжа е, че ръководството е сменило делегати на Конгреса

Спекулациите целят дискредитиране на Конгреса, посочват социалистите

07.02.2023 | 10:29 Редактор: Тодор Петров
БСП: Лъжа е, че ръководството е сменило делегати на Конгреса

От БСП отрекоха информациите, че ръководството на партията е сменило делегати на Конгреса. 

В позиция, разпространена от пресцентъра на левицата, се казва:

  1. Ръководството на партията не може да сменя делегати. Това могат да правят само и единствено общинските и районни конференции на местните структури при спазване на Устава. 
  2. От всичките над 950 делегати на 50-ия Конгрес промени е направила Видинската партийна организация, където цялото ръководство напусна партията преди предходните парламентарни избори и съвсем естествено конференцията на видинските социалисти е избрала нови делегати на тяхно място, които да ги представляват на Конгреса. 
  3. Промени са направили конференциите на пловдивските социалисти, където преди близо година започна пълен цикъл отчети и избори в шестте района на града. При пълен цикъл отчети и избори се избират изцяло нови органи, в това число и нови делегати на Конгреса, което могат да направят единствено и само местните организации.
  4. Избрани са и нови делегати отново от местните структури в единични случаи, като са отчетени предвидените от Устава напускане на партията, трайна невъзможност или смърт. 
  5. Има едно делегатско място, което ще остане празно, тъй като титулярът е изключен от партията.

"От над 950 делегати на Конгреса, промените, направени от местните структури в състава му, са по-малко от 5% и всички те са направени в съответствие с Устава на БСП. Лъжите и спекулациите целят дискредитиране на Конгреса, което ние няма да допуснем", изтъкват от БСП.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Bulgaria ON AIR