България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Хатай се е превърнал в гробище, за спасителите няма ден и нощ

Вторичните трусове продължават, каза спасителят Атанас Уков

10.02.2023 | 08:53 Редактор: Петя Кръстева

Продължава спасителната акция на територията на Турция след опустошителното земетресение. На място са български екипи с кучета. 

Намираме се около центъра на град Хатай. Към момента работата върви добре, кучетата  все още не са толкова уморени, опитваме да ги мотивираме да издържат колко се може повече. Имаме немалко попадения, но за съжаление, повечето открити вече са загинали. Имаме няколко маркирани живи, но методиката на работата ни е такава, че нямаме възможност да ги вадим. Вчера успяхме да извадим жена изпод руините. Това заяви спасителят Атанас Уков в ефира на "България сутрин". 

По думите му Хатай се е превърнал в гробище, "трупове са наслагани по земята". 

"Опитваме се да се отдръпнем от цялата тази картина, за да можем да работим адекватно", подчерта той за Bulgaria ON AIR.

Уков коментира, че спасителните екипи напълно са обърнали режима си, за тях вече няма ден нито нощ.

"Навсякъде са организирани лагери и палатки. Хората спят по автомобилите си или където успеят да се подслонят. Никой не влиза в в домовете си си, защото са напукани негодни за живеене. Вторичните трусове  продължават непрекъснато, което прави работата ни изключително опасна", каза още спасителят.

Гледайте целия разговор във видеото.