България сутрин

Всеки делник от 7:00 часа
още

Има ли висока лавинна опасност и как да се пазим в планината?

Андрей Балевски даде ценни съвети в ефира на "България сутрин"

08.02.2023 | 07:55 Редактор: Михаела Димитрова

Има ли висока опасност от лавини по високите склонове на планините след обилния снеговалеж и за какво трябва да внимаваме?

"Опасност от лавина винаги съществува, когато имаме сняг. Тази година е малко по-специфична, имахме много топло начало. Тепърва очакваме промени, за момента нямаме инциденти. Трябва да се внимава, защото тази основа много трудно може да се промени, обстановката под снега е невидим враг", заяви Андрей Балевски от Българската лавинна асоциация за  "България сутрин".

По негови думи реалната ситуация на сняг в момента е 3-та степен от общо пет. "Това означава, че няма видими признаци за лавинна дейност, но при навлизането на човек по склоновете може да се откъсне снежна маса, което е коварно, защото хората не го виждат", допълни Балевски.

Според него Трета степен на сняг най-вероятно ще се задържи тази седмица, тъй като ниските температури не позволяват на снежната маса да слегне. При обилни снеговалежи може да се качи до 4-та степен. 

"Наблюдаваме ситуацията над Банско в Пирин планина. Тук са единствените изследвания, които са на ежедневен принцип. Обикновено се гледа изложението на склоновете. В момента най-натоварени със сняг са източните, югоизточните и южните склонове. Преди два дни имаше изгледи за спонтанна лавина под Муратов връх", обясни още Балевски пред Bulgaria ON AIR.

Той уточни, че опасностите не са само от лавини, затова хората трябва да са в група от 3 до 5 човека, подготвени добре технически и физически.

"Екипировката невинаги означава, че тя ще ни помогне. Трябва да знаем как се борави с нея. В момента има опасност и от замръзвания, защото горе е -20 градуса. Ако някой се загуби в планината, не е нужно да попадне в лавина, за да се получи критична ситуация. Ако има лавина, няма шанс човек да оцелее", коментира още Андрей Балевски.

Той съветва да не излизаме в планината без резервни ръкавици, термос с чай, парче шоколад, термо одеяло, което не тежи. Хората, които тръгват, трябва да имат поне един телефон, който е за спешни случаи и трябва да е изключен, защото батериите бързо падат при минусови температури.

"Трябва да знаем къде има обхват в планината, за да извикаме планинските спасители, но да не забравяме, че и те са хора и са далеч от нас. Трябва да знаем как да разчитаме на собствената си помощ, за да не излагаме на риск спасителите излишно", добави още Балевски.

Събеседникът добави, че инциденти могат да се случат и при опитни планинари. "Хората се заблуждават на терена, тръгват по следите, нямат уменията, намирали сме туристи в доста гъсти горички и сме им показвали пътя към Банско. Ако са на 8-10 км от Банско, за тях това е сериозен проблем да се ориентират. Важното е да са в правилната група, правилните умения, за да могат излязат от ситуацията. за да могат да се ориентират", каза още Балевски.

Гледайте целия разговор във видеото.