Метър сняг на "Шипка" и "Петрохан", тираджии нарушават забраните за шофиране

От снегонавявания преспите край пътя стигат 1,5 м

06.02.2023 | 13:40 Редактор: Елеонора Танева

Около метър е падналият сняг на проходите "Шипка" и "Петрохан", съобщиха от Агенция "Пътна инфраструктура". Общо 550 снегорина почистват пътищата в районите със снеговалеж в страната. Извън пътните платна преспите стигат 1,5 м. 

Въпреки целогодишната забрана за над 12 т, шофьорите избират трасето през прохода "Петрохан", тъй като е най-краткият път от Видин и Монтана до столицата.

"Най-големите проблеми в прохода стават от недисциплинирани шофьори на тежкотоварни камиони, които въпреки забраните, тръгват по най-прекия маршрут и създават много неудобни ситуации", каза директорът на ОПУ - Монтана инж. Ивайло Спасов.

Снежната покривка в района достигна над метър за последното денонощие. 

"Има силен вятър, образуват се навявания, но се работи постоянно. Чистят се пътищата, опесъчават се. Около 24-25 автомобила работят тази сутрин. По прохода специално в момента работят 4 автомобила", добави инж. Спасов.

Шофьорите, които преминават ежедневно през прохода, са подготвени за зимни условия, пропускат се по-нетърпеливите водачи. От АПИ апелират водачите да се движат с повишение внимание и съобразена скорост.

През нощта температурите ще се понижат още и ще бъдат от -10 до 15 градуса. Рано сутринта в София ще бъде -9 градуса. За утре в голяма част от страната е обявен предупредителен жълт код за ниски температури. Очаква се облачността да намалява. Максималните температури ще са от -3 до 2 градуса.

Вижте повече в репортажа на кореспондентите ни.


1
2 rate up comment rate down comment 0
Баклава бей
преди 1 година
Не дисциплинирани били шофьорите ,така ли в тая страна не се разбра че дисциплина се налага ,тя не се ражда ,особено в главите на най-просташкото съсловие -тираджиите .Взема му се книжката за 3 год. ,конфискува се камиона и ще има желязна дисциплина . Сигнализирай за неуместен коментар