България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

В РСМ тръгна петиция за отнемане на българско гражданство при език на омразата

Димче Ямандиев: Северна Македония се запъти към ЕС, но много неща трябва да се подобрят

07.02.2023 | 09:40 Редактор: Михаела Димитрова

Македонски българи поискаха да има възможност за отнемане българско гражданство заради използване на език на омразата към България. Те са организирали петиция по този повод. 

"Има желаещи, които се включват към петицията. Това се случва в интернет в страницата "Българи в Македония". Говорили сме с почти всички дружества, които са на българите в Северна Македония и които подкрепя петицията също", заяви инициаторът на петицията Димче Ямандиев в "България сутрин".

На въпрос как може да се следи кой използва език на омразата, той отговори, че това не е трудно, тъй като се вижда всекидневно по македонските телевизии.

"Според българските закони, български граждани могат да отговарят пред прокуратурата за език на омразата. Как това може да се случи, не съм наясно", сподели Ямандиев, като допълни, че позицията на някого не би трябвало да го защитава пред закона.

"Тук говорим за хора, които всекидневно използват езика на омразата и заемат държавни позиции", каза още той.

Пред Bulgaria ON AIR Димче Ямандиев определи арестите, случили се на 4 февруари по време на честванията на Гоце Делчев, като "недопустими".

"РСМ се запъти към ЕС, но много неща трябва да се подобрят. Възможно е обстановката в двете държави да се подобри, но трябва да се погледне по-задълбочено. Трябва да се започнат сериозни реформи", категоричен бе той.

Гледайте целия разговор във видеото.