България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Проф. Овчаров: Ще се окаже, че РСМ е троянският кон на Русия на Балканите

"Западната ни съседка сама отлага приемането си в ЕС", коментира историкът

26.01.2023 | 08:39 Редактор: Петя Кръстева

Президентът на РСМ Стево Пендаровски предлага въвеждане на забрана за влизане в страната на един евродепутат от България и още няколко български политици заради действията, които предприемат срещу Скопие. Поводът са честванията на Гоце Делчев на 4 февруари в македонската столица. На този фон - посланикът ни в Скопие ще остане в България.

Викането на посланик за консултация е стъпката преди той да бъде отзован - това е дипломатически ход, предупреждение. Оставането му у нас може да бъде прието като своеобразно отзоваване от РСМ. Това е добър ход. Откакто се прие френското предложение, в западната ни съседка има само и единствено провокации. Това заяви проф. Николай Овчаров от Национален кръг "За Македония" в ефира на "България сутрин".

По думите му половин година след подписването на френското предложение липсват реални действия във връзка с клаузите по него, сред които вписването на българите в Конституцията и промените в учебниците. 

Той призова политическият елит на страната да бъде по-твърд в позициите си към провокациите на РСМ. 

"Предложеният от Пендаровски забранителен списък ще влоши отношенията между страните ни. Доколкото разбрах, македонското правителство е отхвърлило идеята. Няма смисъл и ние да правим подобен списък", подчерта гостът. 

Проф. Овчаров е на мнение, че от РСМ сами отлагат приемането си в Европейския съюз, тъй като не са направили нито една стъпка в тази посока. 

"Накрая ще се окаже, че тя е троянският кон на Русия. Имаше налудничави обвинения, че нашият евродепутат и другите лица от забранителния списък са били под руско давление. Крадецът вика - дръжте крадеца. Идеята е чрез РСМ да бъдат разединени силите на ЕС на Балканите", отбеляза той пред Bulgaria ON AIR.

Историкът смята, че провокациите от страна на РСМ не са случайни - "позицията на Пендаровски стимулира хора като престъпника от Охрид".

"Песимист съм, че българо-македонските отношения имат бъдеще. Омразата към България е вкоренена в продължение на няколко поколения. Очаквам провокации по време на честванията на Гоце Делчев през февруари", категоричен бе Овчаров.

Гледайте целия разговор във видеото.


1
0 rate up comment rate down comment 0
Изненада
преди 1 година
Сериозно ли смятате, че след като НС вдигна ветото под натиск отвън, РСМ ще ни обикне ? Сигнализирай за неуместен коментар