Министър Милков: Преговорите за пътя на РСМ към ЕС са временно замразени

Във френското предложение не са заложени срокове, може да им отнеме и десетилетие, коментира външният министър

25.01.2023 | 19:13 Редактор: Елеонора Танева

Преговорите за пътя на РСМ към ЕС, според френското споразумение, са временно замразени. Това стана ясно по време на заседанието на външната комисия в парламента.

На заседанието бяха изслушани ресорният министър Николай Милков и посланикът ни в Република Северна Македония - Ангел Ангелов. Поводът - побоят върху секретаря на българския културен клуб в Охрид Християн Пендиков.

"РСМ в случая, за да продължи да върви по европейския си път, трябва да спазва ангажиментите, които са поети в рамките на европейското предложение. Не е нужно България да прави каквото и да било, а да следи за спазването на ангажиментите, които РСМ е поела. В самото предложение не са заложени срокове, те могат и в продължение на десетилетие да не ги изпълнят, което означава, че няма да започнат преговори", коментира министър Николай Милков.

Очаква се депутатите в комисията да гласуват декларация, която да осъди антибългарската кампания в РСМ. Има внесени 4 предложения - на ДБ, ГЕРБ-СДС, "Продължаваме промяната" и "Възраждане".

Снимка: БГНЕС