България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Зам.-министър Мазнев: Добре се справяме с е-услугите, спестихме милиони хартии

Атанас Мазнев обясни срива в системите на Агенцията по заетостта

24.01.2023 | 09:36 Редактор: Елеонора Танева

Електронните системи на Агенцията по заетостта се сринаха през последните 24 часа. 

"Имаме информация за технически проблем, който може да е породен от кибератака, но все още няма пълна информация, не трябва да излизаме с прибързани заключения. Засега нямаме информация да е блокирана работата на колегите, нито да има изтичане на данни", заяви зам.-министърът на електронното управление Атанас Мазнев в студиото на "България сутрин".

Той уточни, че всички държавни администрации имат правила за електронна сигурност и носят отговорност за своята киберзащита. 

"Ако всяка една от организациите влезе в режим на правила, по които да работи, ще бъде по-трудно хакерски засегната. Когато излизаш от профилите си в края на работния ден, не даваш възможност да стигнат до твоето служебно или лично пространство. Защитата е отговорност на всяка една организация и административен ръководител. Вие излизате от вкъщи и се заключвате, носите отговорност, че домът ви няма да е достъпен за крадци", посочи Мазнев.

Пред Bulgaria ON AIR той подчерта важността на киберхигиената и архивирането на данните, за да може при загуба на информация те да бъдат възстановени.

"Добре се справяме с електронните услуги към гражданите, бизнеса, администрацията, въведохме електронен обмен на документи между всички администрации, по този начин спестихме милиони хартии, които всеки ден се обменяха между министерствата. Надграждаме услуги за гражданите", посочи зам.-министърът на електронното управление.

Мазнев уточни, че много закони, зависещи от Министерството на електронното управление, вече са внесени в НС, но има малък шанс да минат на първо и второ четене в този парламент.

Гледайте целия разговор във видеото.