Над 30 млн. лева за киберсигурност "потичат" към бизнеса

Заявеното финансиране от микро-, малки и средни компании надхвърля четири пъти бюджета на мярката

19.12.2022 | 18:13 Редактор: Петя Кръстева
Над 30 млн. лева за киберсигурност

7689 проектни предложения са подадените за безвъзмездна помощ за внедряване на нови ИКТ продукти и услуги. Подкрепата ще се предоставя по втората процедура за бизнеса от Националния план за възстановяване и устойчивост (НПВУ) - "Решения в областта на ИКТ и киберсигурността в МСП". Подаването на проектните предложения продължи два месеца и приключи в 16:30 ч. на 19 декември.

Бюджетът на мярката е 30,6 млн. лв. Заявеното финансиране от микро-, малки и средни компании надхвърля четири пъти тази сума и е за 146,5 млн. лв. Разглеждането на документите започва веднага, като всички проекти ще бъдат класирани по низходящ ред спрямо методологията за оценка. Очаква се списъкът с одобрените фирми да бъде публикуван в началото на февруари 2023 г., след което да стартира процесът по договаряне с тях. С наличния ресурс ще бъдат подкрепени около 1500 дружества.

Втората процедура от НПВУ е насочена към предприятия от различни икономически сектори. Ако бъдат одобрени, те ще получат грантове от 3000 лв. до 20 000 лв. в зависимост от нуждите си. Със средствата ще могат да въвеждат ИКТ услуги, решения за дигитален маркетинг, платформи, уебсайтове, да оптимизират управленските, производствените и логистичните процеси, както и да си осигурят по-добра информационна и киберсигурност.

Около Нова година Министерството на иновациите и растежа ще публикува първите в България, спечелили финансиране компании по първата мярка от Плана - за технологична модернизация. Припомняме, че тя беше отворена за кандидатстване до 21.09.22 г. Кандидатстваха над 2500 фирми, а във финалния кръг на оценка участват над 2000 от тях. Спечелилите ще бъдат публикувани на сайта на Министерството, веднага след обявяване на класирането.

Снимка: Pixabay