България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Румен Гечев: 50% е шансът да съставим правителство, ролята ни е посредническа

Европейско трябва да бъде правителството, както и целите, заяви народният представител от БСП

17.01.2023 | 09:11 Редактор: Вяра Димова

БСП получи от президента третия и последен мандат за съставяне на правителство. Левицата се събира утре на Национален съвет.

"Имаме шанс, той трябва да бъде използван. Към момента вероятността е близо до 50%. Това, което зависи от БСП, ще бъде направено. Имаме утре Национален съвет. Мога да прогнозирам с висока степен на увереност, че Националният съвет ще даде картбланш на лидера да води преговори с другите ръководители на партии", заяви народният представител от БСП Румен Гечев в "България сутрин".

По думите му вече има информация, че партиите ще се отзоват на срещата и отговорността не е само на БСП.

"Ние сме медиатор, ще използваме опита си да посредничим между различни партии. Ще зависи и от другите партньори в парламента. Ако не успее този опит за съставяне на правителство, да, ние ще отидем на избори, но това означава до лятото да нямаме правителство, да няма приемане на закони, които изискват нашите партньори от ЕС, да няма реализация на Програмата за устойчиво развитие - предстоят трудни времена за България", посочи Гечев.

Според него конфигурацията в парламента е такава, че дали партията е от 25 души или от 75, няма значение, тъй като по думите му двете големи партии - ГЕРБ и "Продължаваме промяната", не са успели да съставят кабинет.

"Ролята на БСП е посредническа. Тъй като е трети мандат - е последен опит, при който може да се състави правителство и се надяваме, че всички останали партии ще подходят отговорно. Очевидно това няма да е правителство на БСП, не е възможно. Ако има кабинет, той ще бъде кабинет на българския парламент. Това, че БСП е посредник и ще се опита да сближи позициите, е отговорност на БСП и нашите партньори", подчерта гостът.

Пред Bulgaria ON AIR Гечев заяви, че различията между партиите не са пречка да бъдат разрешени проблемите с хоризонт до една година или до местните избори, да се приемат законите на партньорите от страните членки на ЕС.

"Това, което се очаква от партньорите в парламента, ще бъде да изясним целите пред правителството, кои желаят да участват в него и ако не желаят, трябва да обяснят защо. Целите са свързани с политиките на ЕС, антикризисни са. Това е приемането на законодателството, което е необходимо", коментира депутатът от БСП.

Гечев подчерта, че партията трябва да си стисне ръцете с всички, които желаят и ще работят за осъществяването на целите. По думите му това очаква българската общественост.

"Коалицията "хартиена бюлетина" е коалиция ЕС. В целия ЕС се гласува с хартия. Недоброжелателите на решаването на проблема в България пускат в общественото пространство изрази, които са странни. Европейско трябва да бъде правителството, както и целите. Трябва да отговарят и на националните ни цели. И сега казваме, че няма да влезем в коалиция с ГЕРБ. Това няма да бъде коалиция, а споразумение за реализация на определени цели. Важни са целите, които ще поставим за България за успокояване на икономическата обстановка", изтъкна гостът.

Според Гечев до края на седмицата вероятно ще бъдат поканени ръководителите на другите партии.

"Ако всички партньори в парламента искат още няколко дни за решаването на някакъв въпрос, няма да бъде проблем, но то ще бъде решение на всички участници. Ако третият мандат не бъде реализиран, това няма да се счита като провал за БСП, както внушават много хора. Ние не се притесняваме от избори", заяви още социалистът.

Гледайте целия разговор във видеото.